Sportovcem navždy: Olympijský vítěz Daler jezdí na kole i v 80!

Silnější pro život
Silnější pro život
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Je cyklistickou legendou. Jiří Daler na letních olympijských hrách v roce 1964 v Tokiu získal zlatou medaili ve stíhacím závodě jednotlivců. I v pokročilém věku stále sportuje a jezdí jak na kole, tak i na běžkách nebo sjezdovkách. „Čím jsme starší, je sport důležitější,“ říká čilý osmdesátník.

Je to prototyp sportovce, který bude žít aktivní život, dokud to půjde. „Nevydržím doma celý den. Vypadnu buď na kolo nebo v zimě na běžky či sjezdovky. Pohyb je potřeba,“ zdůrazňuje Jiří Daler, který posílá vzkaz všem lidem, aby se hýbali.

"Sport je důležitý, a čím jsme starší, tak je důležitější.“

„Sport nás udržel při životě. Není to jen o tom být zavřený doma a hrát si s počítačem nebo koukat do mobilu. Sport je důležitý, a čím jsme starší, tak je důležitější,“ říká olympijský vítěz, který se vedle dráhové cyklistiky dokázal prosadit i na silnici. Brněnský rodák našel zalíbení i v otužování. „Jednou na Nový rok jsem se koupal ve Svratce a dostal jsem diplom pro otužilce,“ hrdě vypráví Daler. Pro tělo je podle něj ale lepší, když se kombinuje teplo a chlad. „Mám rád saunu. Ta je úplně ideální pro imunitu.“

Daler se kromě medailí z vrcholných akcí zaskvěl i světovými rekordy na čtyři a pět kilometrů, jež překonal při předolympijských závodech v Mexiku v roce 1967. Vytvořil též 14 národních rekordů, jedenáctkrát se stal mistrem republiky. Na konci 60. let si dvojnásobný vítěz ankety Král cyklistiky jako první Čechoslovák zajezdil na silnici mezi profesionály, po ukončení kariéry v roce 1970 dlouhá léta trénoval své následovníky v brněnských oddílech i v reprezentaci. Je držitelem hlavní ceny Českého klubu fair play za celoživotní postoj z roku 2011.

Chcete být i vy odolnější proti nemocem? Zde se dozvíte, jak být silnější pro život.

líbil se ti článek?