Cyklistika? Stereotyp nečekejte, láká ke sportování König

SAZKA
SAZKA
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Snad každé dítě rádo brázdí ulice v okolí svého domu na kole. Přemýšleli jste, že by se tomuto sportu mohlo věnovat i víc? Někdejší silniční profesionál Leopold König vám prozradí, v čem je kouzlo cyklistiky a kam se obrátit. Také vás naláká na výlet.

Teplé slunečné počasí je jasnou pozvánku k tomu vystrčit paty z domova a nějak se hýbat. Obzvlášť pak v případě dětí. Ty můžou ze sklepa nebo garáže vyndat třeba své kolo.

„U pohybu dětí ale nebudu vypichovat cyklistiku. Spíš jde o to, proč by se měly věnovat sportu jako takovému. Je to asi nejlepší výchova, která může podle mě dítě potkat a která ho naučí úplně jiným hodnotám než jen chodit do školy. Ale to opravdu nemyslím jen cyklistiku,“ láká Leopold König, cyklista, který se během své kariéry umístil v top 10 celkového pořadí na Tour de France, Giru d´Italia i Vueltě a España.

Cyklistika je nejkrásnější sport na světě

Leopold König
15. 11. 1987, Moravská Třebová
Silniční cyklistika

Když už ale velkou část dosavadního života strávil na kole, nemůže nezmínit, proč by děti mohla zaujmout právě cyklistika. „Snad proto, že je to asi nejtěžší sport na světě. A nejkrásnější. Důvod? Nejste nikde na stadionu, stereotyp vás nepotká, protože budete jezdit každý den jinde, budete venku, na sluníčku, ve větru, v dešti. Je to tak rozmanitá činnost, při které se vám nikdy nestane, že budete počítat kachličky v bazénu,“ usměje se.

Kam se tedy obrátit, když chcete své dítě přihlásit do oddílu? „U nás jsou stále dvě nebo tři velká centra – Prostějov, Plzeň a myslím, že Praha. Pak jsou menší, kde jsem vyrůstal i já, to je třeba Lanškroun a tato menší města. Těchto center mládeže je asi deset. Tady je, myslím, nejlepší začít.“

Jste pořád na vážkách? Pak přidává bývalý týmový parťák Chrise Frooma jednu nespornou výhodu pro rodiče. „V určitém věku už nemusíte děti nikam vozit. Prostě si sednou na kolo, kdy a kde budou chtít, a pojedou.“

Máte strach pustit své dítě do silničního provozu? Řada rodičů proto raději volí horské kolo. „To bychom ale nemohli dělat nic. Nějaké riziko to s sebou nese, ale lidí na kole jezdí tolik a vidíme iniciativy ke zlepšení bezpečnosti na silnicích a tak dále. Takže určitě to jde správným směrem, kterým by to jít mělo, a tím je bezpečnost, tím pádem i bezpečnost mladých cyklistů,“ uklidňuje sportovec, který sám strávil v silničním provozu spoustu času.

Výzva i pro dospělé

König je v současné době ředitelem dvou významných závodů, které se pořádají v Česku. Jde o Závod míru jezdců do 23 let (2.-5. června 2022) a Sazka Tour (4.-7. srpna 2022). Na oba tyto podniky se můžete přijít podívat. A nejen to, dospělí si mohou i zazávodit. V rámci Sazka Tour je tu letos jedna novinka, kterou je Sazka Tour Challenge pro hobby cyklisty. Do té se můžete přihlásit v květnu na stránkách www.sazkatour.cz. Součástí trasy bude dvakrát výjezd na Dlouhé stráně, jeden z nejnáročnějších kopců i pro mladé talenty a profíky.

Závod, který v Česku nemá obdoby a i na evropské poměry je dost těžký. 💪🏼 Co na závodníky čeká? Etapy si můžete prohlédnout tady: https://sazkatour.cz/cs/etapy 🗺

Zveřejnil(a) SAZKA Tour dne Pondělí 25. dubna 2022

Jestli na vás nezbude startovní číslo, vůbec nezoufejte, některou z etap těchto dvou závodů si můžete kdykoliv projet i sami. „Rozhodně bych doporučil poslední etapu Závodu míru. Tam je zdolán v podstatě každá kopec, který je v okolí Jeseníku a trať je neskutečně nádherná, v krásném prostředí. Když je pěkné počasí, tak to určitě to stojí za to,“ zmiňuje König.

Že vás kopce úplně nelákají? Nic se neděje, i když býval sám vrchařem, najde pro vás vítěz etapy na španělské Vueltě i něco méně náročného. „V tom případě si projeďte první etapu Sazka Tour z Prostějova, která není až tak těžká. Tam se to dá i pro někoho, kdo nechce nastoupat moc metrů. Nebude to úplně rovina, ale bude to snesitelnější.“
 

líbil se ti článek?