Sport a věda: nový program podpoří reprezentanty v pěti oblastech

Sport je věda
Sport je věda
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Propojení sportu s vědou by mělo podpořit v budoucnu výsledky českých reprezentantů napříč sporty. Pětici konkrétních projektů představili zástupcům sportovních svazů garanti a odborníci v daných oblastech. Program Vědecko-výzkumné podpory české reprezentace zaměřený zejména na seniorské reprezentace a talenty financuje Národní sportovní agentura a koordinuje jej Český olympijský výbor.

„Již letos chceme mít první praktické výstupy, které budou jednotlivé sportovní svazy aplikovat podle svých potřeb,“ uvedl Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury. „Cílem je díky nejnovějším vědeckým a metodickým znalostem z jednotlivých oborů pomoci systematicky pracovat s talenty a dosahovat nejlepších výsledků na významných sportovních akcích.“

Program je zaměřen zejména na prioritizované sporty. Domácí odborníci pro ně připravují podklady ve spolupráci s kolegy ze zahraničí. Jednotlivé dílčí projekty a jejich garanti jsou:

-        Hypoxická příprava a enviromentální adaptace (MUDr. Jiří Dostal);

-        Použití umělé inteligence jako nástroje pro řízení tréninku vrcholového sportu (Mgr. Lenka Kovářová, Ph.D.);

-        Vyšetření svalové typologie a její následná aplikace v tréninku (PhDr. Jan Cacek, Ph.D.);

-        Prevence a terapie zdravotních komplikací u vrcholových sportovců (MUDr. Jiří Neumann);

-        Detekce a práce se sportovními talenty s poruchami proprioceptivních gnostických funkcí – (prof. PaeDr. Pavel Kolář, Ph.D.).

Všechny oblasti mají plán až do roku 2028. „Všichni vnímáme, že propojení sportu a vědy je dnes naprosto zásadní. A pokud nám někde ujíždí vlak, je to v této oblasti. Tento projekt má určitě ambici to změnit,“ dodal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

líbil se ti článek?