Specifická těla. Kteří olympionici mají květáky? A kdo má problém koupit si rifle?

Víte, že
Víte, že
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jakmile se do křížku dostanete s někým, kdo má květákové uši, raději se mu rychle kliďte z cesty. S velkou pravděpodobností jde o zápasníka, ragbistu, či judistu. Ukázkové cauliflower ears, jak zní tahle anomálie v angličtině, má například olympijský vítěz z Ria a Tokia Lukáš Krpálek. Proč se „karfioly“ u sportovců objevují? A podle jakých tělesných znamení poznáte jednotlivé sportovce?

Květáky na uších

Určitě jste si toho už někdy všimli. Uši sportovců, kteří dělají úpolové a kontaktní sporty, vypadají jako po nějaké plastice. Je to kvůli hematomům, které vznikají silným úderem do ušního boltce, načež dojde k prasknutí chrupavky a silnému otoku. Jejich opakované poškození pak způsobuje zvrásnění, zbytnění a ztvrdnutí. Právě kvůli atypickému tvaru připomínající květák (karfiol).

„Uši trpí hodně. Judisté je mají nateklé. Když se řežeme, je to šílenej masakr. Buď člověk dostane ránu, nebo se muchlají při rvaní na zemi,“ uvedl Lukáš Krpálek, který v Tokiu obhájil zlato z Ria.

Nohy jako kytary

Víte, jaký největší problém mají dráhoví cyklisté? Na svá obrovská stehna nemohou sehnat rifle. „Když si chci koupit džíny, vyzkouším jich dvacet a stejně žádné nepasují,“ smál se před lety Denis Špička, účastník her v Pekingu 2008Londýně 2012. Přeborníkem je v tomto směru německý dráhový cyklista Robert Förstemann, bronzový medailista z Londýna.

Obvod jeho stehna má 74 centimetrů. Pořádné „kytary“ má i Tomáš Bábek, který závodil už na olympijských hrách v Pekingu a nyní v Tokiu. Jemu ale kus čtyřhlavého stehenního svalu po srážce s autem chybí.

Drsné mozoly

Když vám podá ruku veslař, tak připadáte si jako v sevření žulového skály. Jeho ruce jsou většinou samý drsný mozol (odborně palmární hyperkeratóza). „Zmizí jen po sezoně. Jak přestanu veslovat na vodě, ruce změknou, odvyknou si. O to horší je pak začátek té další, než se to všechno ošmatá. Nejdřív se udělají puchýře, které když prasknou, tak to pálí jak čert. Ani nádobí nemůžu mýt,“ žertoval Ondřej Synek, trojnásobný olympijský medailista, který však bude letos na olympiádě kvůli zdravotním trablům chybět.

Podobné problémy mají například tenisté nebo gymnasté. „Důležité je obrousit je, aby člověk neměl na dlaních hrbolky. Čím víc jsou mozoly vystouplé, tím snadněji se pak strhnou,“ uvedla gymnastka Aneta Holasová, pro níž bylo Tokio olympijskou premiérou.

Šílené opálení

Jak sundá profesionální golfista kšiltovku, vypadá často jako nějaký šílenec. Čelo (a taky zápěstí, na kterém bývá golfová rukavička) bílé jako padlý sníh, zbytek obličeje výrazně opálený. Důvod je prostý, jde o peníze. Za logo na čepici platí sponzoři nejvíc (i v přepočtu 10 milionů Kč) a proto ji hráči nosí téměř pořád.

Na olympijských hrách však golfisté své partnery propagovat nemohou. Ze zvyku však kšilt v Tokiu stejně patrně nasadí. Uvidíme, jak se s tím popasují Klára SpilkováOndřej Lieser, kteří budou Česko v Japonsku reprezentovat…

Oholené mužské nohy

U žen by to nikoho nezarazilo, ale proč si svá těla holí muži – zejména cyklisté a plavci? Každá sekunda se počítá. Studie Chestera Kylea uvedená v časopise Bicycling z roku 1987 říká, že pokud na kole s oholenými nohami pojedete průměrem 37 km/h, tak ušetříte 5 sekund na 40 kilometrech.

„Dnes už to je standard, takže by to bylo spíše trochu divné, kdyby si cyklista nohy neholil. Je to také lepší kvůli pádům a masážím,“ potvrdil Jaroslav Kulhavý, který má ve sbírce zlato z Londýna a stříbro z Ria.

líbil se ti článek?