Snowboardista, co hraje na basu. Na ODM závodil i bratranec olympioničky Maděrové

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jízdě na prkně podlehl Jakub Maděra během lockdownu, a letos už ochutnal atmosféru Olympiády dětí a mládeže, podobně jako před lety jeho sestřenice Zuzana. Ta už si vyzkoušela snowboardové tratě i na olympiádě v Pekingu. Půjde Jakub v jejích šlépějích, nebo se vydá na dráhu hudebníka?

Ke snowboardu tě přivedla sestřenice Zuzana?

Na snowboardu jsem jezdil, ale Zuzka mi nabídla, že bych mohl jít na slalomový trénink. Tak jsem tam šel a její trenér mi na prvním tréninku řekl, že můžu jet na olympiádu, když chci. Se ségrou jsme snowboard chtěli zkusit, začali jsme jezdit v Bedřichově na Malinovce a první rok, když mi bylo deset, jsem si to poprvé oťukal. Přes covid jsme s kamarádem po online výuce chodili jezdit za barák na kopec, a tak jsme jezdili dvě zimy za sebou, takže jsem se naučil jezdit docela dobře. Teď jezdím třetí nebo čtvrtý rok. 

Je Zuzana tvůj vzor?

Trochu. Ale kromě snowboardu hraju taky na kontrabas a běhám orienťák. Jako vzor mám i známé malé kontrabasisty nebo kámoše, co jsou v orienťáku lepší než já.

A co z tebe bude?

To uvidíme. Asi snowboardista, to je nejlehčí. Snowboardista, co hraje na basu!

Jak zvládáš trénovat všechny tvoje koníčky? To musí být časově náročné…

Orienťák trénuju dvakrát týdně. Na kontrabas bych měl hrát každý den, ale to se mi úplně nedaří, zkoušky mám každý čtvrtek a do orchestru chodím každý pátek. Na snowboardu jezdím přes zimu tak volně, vždycky o víkendech, není to úplně tréninkový.

Jak se ti tady na Olympiádě dětí a mládeže líbí?

Je tu dobrá atmosféra, všichni jsou moc fajn.

Fandíte si s ostatními snowboardisty, nebo jste spíš rivalové?

Já fandím úplně všem! Chodit fandit na jiné sporty nestíháme, ale chtěl bych se jít podívat na šachy. Určitě budou napínavý. Když jsme včera jezdili slopestyle, závodili tu lyžaři, tak jsme na ně chvilku koukali.

Zuzana Maděrová
20. 09. 2003, Liberec
Snowboarding

Jak hodnotíš své výkony?

Velký špatný. Neočekával jsem nic a taky se mi nic nepovedlo. Vlastně včera se mi povedl slopestyle, skončil jsem 13. Ve slalomu jsem upadl a dneska jsem vypadl hned v rozjížďce. Ale jsem rád, že jsem tady.

A fandila ti Zuzka na dálku?

Jo! Když jsem ve slalomu upadl, byl jsem smutnej. Napsala mi, že jsem dobrej, že jsem první rozjížďkovou jízdu zajel na 12. místo a že nevadí, že jsem v tý druhý upadl. Je to motivace.

Ty jí taky na dálku fandíš?

Vždycky na ni koukám. Teď se jí docela daří, hodně se zlepšila, tak si říkám, jak to dělá. Tohle není možný.

A jak to dělá?

No, to já nevím. Je prostě strašně dobrá, hodně trénuje. Ale mně to přijde nemožný, myslím, že je velkej talent. Doufám, že vyhraje olympiádu, přeju jí to.

A ty taky vyhraješ olympiádu?

Já asi ne, ale budu se snažit.

Špindl vzhůru nohama!🤯

🏂 Tihle borci převrátili Špindl vzhůru nohama! 🤯 Dobrá práce ODM Gangu! ❤️

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Čtvrtek 26. ledna 2023
líbil se ti článek?