ODM je pro děti vrcholný zážitek, pochvaluje si olympionik a hrdý táta Černík

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na olympijských hrách v Turíně byl jako první český snowboardista v historii. V roli kouče české reprezentace ve freestyle snowboardingu byl na dalších třech hrách a podepsal se pod výsledky nejen Šárky Pančochové. Nyní na Olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji drží Martin Černík palce své dceři Evě, které je také snowboardistka.

Jaký máte pocit, když vidíte svou dceru závodit na největší tuzemské akci pro mladé sportovce?

Jsem samozřejmě nadšenej vidět závodit jak svoji dceru, tak všechny ostatní děti. Je skvělý vidět vývoj snowboardingu. Je super, že u nás akce jako Olympiáda dětí a mládeže funguje, pro děti je to vrcholný zážitek. Mám z toho moc velkou radost.

Co říkáte na její výkony na ODM?

Myslím si, že jezdila moc hezky, že na to má talent. Samozřejmě jako na všech závodech, něco se povede míň, něco víc, ale jsem spokojený a těším se, až si spolu zase zajezdíme.

Jaké byly úplné začátky vaší dcery? Věděl jste hned, že zdědila talent po vás?

Myslím, že obě mé dcery jsou šikovný, nejen na sport, ale i na muziku, takže je s nimi velká zábava. Je hezký vidět, jak svoje talenty rozvíjej, ale samozřejmě to nechávám na nich, jakou cestu si vyberou. Rozhodně to nemám tak, že bych chtěl dceru drilovat pouze na snowboarding, aby se dostala do reprezentace. Chci, aby si tu cestu našla sama.

Jak probíhá její trénování?

Jezdím společně s Evou vždycky když mám volno a trénujeme různé triky. Pro ODM se ale připojila k týmu Královéhradeckého kraje, kterou vede Sportovní akademie Špindlerův Mlýn. A tam je pod vedení jiných dvou trenérů.

Jak obtížné je to s trénováním, vzhledem k tomu, že nejsou v Česku v posledních letech ideální podmínky pro zimní sporty?

Letošní zima byla, co se týče podmínek taková všelijaká, i když minulý týden hezky nasněžilo, což dost pomohlo s uspořádáním téhle akce. Jinak jezdíme, kde se dá, jezdíme tady, jezdíme do Alp. Není to ale úplný trénování, věnujeme se tomu hlavně tak, aby to holky bavilo, a aby si k tomu našly nějaký vztah, aby rády jezdily na hory, a hlavně aby rády sportovaly. Nemyslím si, že je nutné děti drtit pravidelným tréninkem.

Myslíte si, že snowboarding narůstá na popularitě?

Myslím, že mezi mladou generací je populární poměrně dost. Hodně lidí ho dělá profesionálně, hodně i rekreačně. Ale samozřejmě je to mladý sport, třeba oproti lyžování, které má větší tradici a základnu. Než se snowboarding rozvine na stejnou úroveň, bude to chvíli trvat. Podle mě je ale vývoj snowboardingu velmi hezký a skvěle je to vidět právě na olympijských hrách, kde jsou momentálně tři freestyle disciplíny. O snowboarding je velký zájem, diváky to baví, samotný sport jde stále nahoru a moc mě to těší.

Vy jste přijel fandit Evě i s mladší dcerou, a i ona tu měla snowboard na nohou, můžeme se na ni tedy na ODM taky v budoucnu těšit?

Mladší dcera už občas jezdí závody domácí série Snowboard Zezula KIDZ Tour, kterou pořádáme. Jakmile bude v tom správným ročníku, určitě zabojuje i o účast na Olympiádě dětí a mládeže.

Autor: Kateřina Tulková

líbil se ti článek?