Šermíř Choupenitch: V Itálii mě mají za terminátora

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jednou z medailových nadějí Českého olympijského týmu v Tokiu bude Alexander Choupenitch. Sedmadvacetiletý šermíř se chystá na své druhé vystoupení pod pěti kruhy.

Těžkou kvalifikaci, kterou Choupenitch zvládl úspěšně, předcházela více než roční pauza způsobená pandemií koronaviru. „Měl jsem strašnou radost, že vůbec nějaký turnaj je a budeme závodit. Rok a měsíc jsme neměli turnaj, byl to strašně divný rok. Připravoval jsem se celý rok. Vždy jsem si říkal, že někdy ten čas přijde a já musím být připravený.“

Ten čas opravdu přišel a rodák z Brna si letenku do Tokia zajistil. „Den před turnajem jsem seděl na hotelu, chystal jsem si flerety a celý rok jsem si retrospektivně projel v hlavě. Strašně mi to dodalo klidu. Říkal jsem si, že jsem udělal vše, co jsem mohl a možná ještě víc. Nechal jsem tam všechno a zítra prostě předveď svůj výkon, který si to zaslouží. Ve chvíli, kdy tam bude někdo, kdo mě porazí, tak je to v pořádku, protože to je sport,“ říká.

Spolupráci s českým reprezentantem si pochvalují i trenéři v Itálii. Jakých kvalit si ale na sobě nejvíce cení on sám? „Určitě bych řekl pracovitost. V Itálii mě mají za terminátora, protože rád trénuji a mám rád, i když mě to bolí. Nemyslím tím, že se rasuji, snažím se trénovat chytře, ale dávám do toho maximum. Mým velkým vzorem je Rafael Nadal, kterého jsem viděl na tréninku v Riu, což mě jen utvrdilo v tom, že to dělám správně.

V podcastu Přes Příkop také popsal složitou kvalifikaci na olympiádu, trénink pod italskými trenéry nebo proč jako dvanáctiletý spal na kempu v Bělorusku na zemi.

líbil se ti článek?