Rychle, daleko či hlavou dolů. To je vodní lyžování

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na staré Odře ve Vratislavi se rozjíždí motorový člun, jeho rychlost udává GPS a za sebou táhne lyžaře na laně. Ten se vydává buď mezi slalomové branky, předvádí složité triky ve vlnách nebo se rozjezde rychlostí až 120 kilometrů za hodinu, aby se odrazil z nájezdu a skočil co nejdál. Seznamte se s vodním lyžováním na Světových hrách.

Oba dlouhodobě žijí v USA a tímto sportem se živí. Adam Sedlmajer a Martin Kolman mají na Světových hrách medailové ambice. „Proto jsme tady, neletěli jsme přes půl zeměkoule jen tak,“ pousmály se obě české medailové naděje. V dnešní kvalifikací oba bez potíží postoupili, Sedlmajer byl druhý ve slalomu, Kolman na stejné pozici v trikách. Finále je čekají ve středu.

O co jde?

O slalom.
Volantem točí řidič, ale rychlost tažného člunu řídí GPS, neboť u každého závodníka musí být navlas stejná - 58 km/h. Jedním směrem lyžaři projedou šest branek a cílem je objet jich co nejvíc. Při každém dalším průjezdu se totiž lyžařům zkracuje lano od 18 metrů přes 16, 14, 13, 12, 11, 10,75, 10,25 až po 9,75 m, což je světový rekord. Od lodě do bójky je 11 metrů. Cílem je objet co nejvíc bójek. Lyžař se tak v zatáčce skoro zastaví a pak zrychluje až na 90 km v hodině. "Je to dynamický sport, je tam dost velké přetížení,“ upozornil Sedlmajer.

O triky.
Rychlost člunu si určuje sám závodník, obvykle bývá kolem 30 km/h. Lyžař má 22 sekund na každý ze dvou průjezdů, při nichž musí ukázat co nejvíc triků. Pět rozhodčích rozhoduje, zdali byl trik proveden správně či nikoliv. Nehodnotí se kvalita provedení triku, který má jednotné bodování. Jezdí se za ruku nebo za nohu, dělají se různá salta či otočky. Při jízdě za ruce lyžař zvládne 10 cviků, za nohy zhruba 20.

O skoky.
Rychlost člunu je předepsaná na 57 km/h a opět ji zajišťuje systém GPS. Kdo skočí dál, vítězí. Lyžaři se před nájezdem do boku člunu snaží odstředivou silou navýšit rychlost, při níž se dostávají až ke 120 km/h. Světový rekord je 77,4 metru, Sedlmajer drží český rekord 66,8 metru.

Soutěží se také ve všech disciplínách dohromady, čemuž se říká kombinace. Sedlmajer je v tom mistrem světa i Evropy a také drží světový rekord v počtu bodů ze všech disciplín, Kolman je vicemistrem světa a mistrem Evropy. Podaří se českým závodníkům potvrdit roli favoritů i na Světových hrách? „Jsme velmi spokojení s dosavadními výkony, ale uvidíme zítra,“ shodli se čeští reprezentanti. Finále jsou ve středu.

Sledujte Český olympijský tým.

líbil se ti článek?