První závod na skialpech a hned bronz. Matějovičová uspěla v novém olympijském sportu

EYOWF 2023
EYOWF 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nastoupila do svého prvního velkého závodu ve skialpinismu a vybojovala v něm bronz. Eva Matějovičová skončila třetí ve sprintu na Evropském olympijském festivalu mládeže v Itálii, kde bude skialpinismus mít za tři roky svou premiéru na olympijských hrách. Zvítězila v kvalifikaci i svém čtvrtfinále. Ze semifinále postoupila ze třetího místa. A na bronzové pozici dojela do cíle i ve finále. „Byl to můj první skialpinistický závod, tak jsem vůbec nevěděla, co od toho čekat. A dopadlo to úžasně,“ říká sedmnáctiletá sportovkyně.

Lyžuje od dvou let. „Jako malá jsem byla v lyžařském oddílu. V poslední době už nezávodím, ale miluju lyžování. Chodím každý den na kopec u nás na Šumavě,“ popisuje Matějovičová. Věnuje se i skialpinismu. K tomu, aby se vydala na závodní dráhu, ji motivoval sourozenec. „Můj brácha dělá skialpinismus na světové úrovni, tak jsem to chtěla také zkusit.“

Celoročně se věnuje sportovnímu aerobiku, za kterým dojíždí do Prahy z Plzně, odkud pochází. V něm závodí na evropské i světové úrovni. „Je to těžké, ale dá se to skloubit,“ říká o náročné přípravě i dojíždění. Základ z aerobiku se jí bezpochyby hodil i při skialpinistickém sprintu. „Naše aerobická sestava trvá dvě minuty a je taky intenzivní jako sprint, takže si myslím, že mi to pomohlo,“ dodává Matějovičová, jejímž vzorem je slovenský cyklistický král Peter Sagan.

V cestě za bronzem musela čtyřikrát absolvovat trať s převýšením 60 metrů, které závodníci nejprve nastoupají a vzápětí je musejí co nejrychleji sjet. „Trvá to tři až čtyři minuty. Sprint je velmi intenzivní, nejkratší ze čtyř disciplín ve skialpinismu,“ popisuje Matějovičová.

Na lyžích s pásy se startuje na rovině. V kvalifikaci jednotlivě, ve vyřazovacích bojích po šesticích, což se v technických pasážích neobejde bez kolizí. Závodníci musejí projít kolem takzvaných diamantů vytyčených páskami, které určují trasu. Pak v prvním depu sundají lyže a nasadí je na batoh, který obsahuje povinnou výbavu. V botách vyběhnou po schodech, znovu lyže nasadí a pokračují dál do kopce.

Na vrcholu co nejrychleji sundají pásy z lyží a míří dolů. „Ve sjezdu je postavený obří slalom a musíme ještě zdolat nějaké skokánky. Je to hodně i na techniku, člověk to musí docela umět a být si v tom jistý.“ V závěru čeká závodníky ještě pár metrů stoupání, protože cíl je vždy do kopce. „Sprint obnáší ohromnou sílu a vytrvalost, je to všechno velmi fyzicky náročné,“ dodává Matějovičová. A je to velmi poutavá podívaná. „Fanoušky bych nalákala na olympijskou premiéru na úžasnou atmosféru. Bude to krásný zážitek.“

líbil se ti článek?