Propojené světy sportu a žurnalistiky. Vytvářejme vzory společně, padlo na seminářích

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Novináře vnímají jako prostředníky mezi nimi a fanouškem. S některými si sportovci vytvoří až osobní vztah, jiné do svého soukromí nepouštějí. „Má kariéra byla dlouhá, zpočátku jsem měla o novinářích úplně jinou představu, někdy až bezprostřední a pak jsem se divila,“ vyprávěla lyžařka Šárka Strachová na semináři, který uspořádala Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru ve spolupráci s univerzitami pro studenty žurnalistiky.

„Potkáte lepší i horší novináře. Ale ať mi byl jakkoliv nesympatický, představila jsem si za tím své fanoušky, kteří chtějí ode mě něco vědět,“ doplnila bronzová olympijská medailistka a mistryně světa ve slalomu. „Fanoušky nezajímá jen sport, ale i to, jaký jste člověk, jak žijete. Je v pořádku, když chce novinář nakouknout do soukromí, je ale na sportovci, kam ho pustí.“

Na třech českých a moravských univerzitách diskutovali elitní čeští sportovci, novináři a studenti žurnalistiky nad tématem „Sport a média z pohledu sportovkyň a sportovců i rovného zobrazení.“ Komise také představila brožuru, kterou vytvořila na základě zásad, jež aplikuje Mezinárodní olympijský výbor. Poprvé je MOV představil v roce 2018, loni pak návod s názvem IOC Portrayal Guidelines (Gender-Equal, Fair and Inclusive Representation in Sport) aktualizoval.

„Jsem ráda, že se nám daří zhmotnit myšlenky, které jsou už na mezinárodním poli známé, ale u nás se ještě krčí pod stolem,“ řekla Ilona Burgrová, předsedkyně komise a někdejší vicemistryně světa v basketbale. „Pro nás sportovce je vztah s novináři velmi důležitý. Vy spolu s námi máte možnost vytvářet vzory. Nebojte se věnovat sportovcům v méně atraktivním disciplínám nebo třeba para sportovcům,“ vyzvala pak studenty.

Komise rovných příležitostí ve sportu se rozhodla v brožuře obohatit univerzální principy o zkušenosti českých sportovkyň a sportovců a další data tak, aby se díky tomuto přesahu staly vhodným studijním materiálem pro zájemce o práci ve sportovní žurnalistice a zároveň byly inspirativní i pro zkušené novináře. Obsahuje i praktické příklady a doporučení, jak se sportovci komunikovat.

Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze se sešli Šárka Strachová a Ondřej Trunečka - vedoucí sportovní redakce MF DNES a iDNES.cz. Na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci debatovala Barbora Tomešová, členka Gender Equality Working Group Mezinárodní biatlonové unie a Jan Dočkal, reportér sportovní redakce MF DNES a iDNES.cz.

A do Brna na Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity zamířili Jakub Tomeček, mistr Evropy a medailista z Evropských her ve sportovní střelbě – skeet a Ondřej Tomek, reportér sportovní redakce České televize. Zásady Portrayal Guidelines na seminářích online prezentovala Nadia Bonjour, strategická konzultantka Mezinárodního olympijského výboru.

Novináři se na seminářích shodli: „Emoce ke sportu patří a my je máme rádi.“ Trunečka však mladé žurnalisty upozornil: „Chtěl bych, aby novináři vnímali, že sportovní prostředí není jednotvárné, je tam více aktérů, a tudíž se nabízí více pohledů. Jsou situace, které přesahují rámec sportu, a je potřeba k nim přistupovat citlivě.“

Brožuru najdete ZDE.

líbil se ti článek?