Obtěžování a zneužívání se sportu nevyhýbá, říká bývalá basketbalistka Burgrová

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Pravidla fyzického kontaktu či respektování intimity jsou témata, která rezonují napříč společností a ani ve sportovním prostředí tomu není jinak. Měla by trenérka vcházet do šatny k polonahým mladým sportovcům? Měl by se trenér sprchovat spolu s chlapci? „Sexualita ke sportu patří a nelze se jí vyhnout,“ říká předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Ilona Burgrová.

Jednotný návod, jak k takovým situacím přistupovat, neexistuje. „Intimita každého jedince je někde jinde. Každá osoba sebe a své tělo vnímá jinak,“ podotýká Burgrová. Vlastní pravidla a hranice by si tak měl vytvořit každý sám.

I proto je podle bývalé basketbalistky klíčovým a nezbytným prvkem komunikace. „Některé věci zůstávají stejné, ať už u malých dětí nebo profesionálních hráčů. Jednou z nich je komunikace, která je nesmírně důležitá. Jednotliví aktéři klubu totiž svěřence provádí jejich kariérou i životem.“

Násilí, obtěžování a zneužívání se sportu nevyhýbá. Tyto jevy se v tomto prostředí vyskytují stejně jako ve společnosti obecně. Nechceme však chránit jenom děti, ale i trenéry.

V souvislosti s komunikací ale apeluje na obezřetnost v rámci přístupu k souhlasu. „Je nutné si uvědomit, že souhlas svěřenců je důležitý. Avšak jednou daný souhlas neznamená, že ho trenéři mohou brát jako bernou minci už napořád,“ řekla  v rámci semináře Bezpečnosti sportu a týmové dynamiky, který proběhl jako součást programu Evropského týdne sportu. 

„Český olympijský výbor si je vědom toho, že násilí, obtěžování a zneužívání se sportu nevyhýbá. Tyto jevy se v tomto prostředí vyskytují stejně jako ve společnosti obecně. Nechceme však chránit jenom děti, ale i trenéry. Usilujeme o to, aby bylo více trenérů, ale někteří se těchto věcí obávají,“ popisuje a dodává: „Přitom se negativní jevy nejčastěji dějí mezi svěřenci, ne mezi nimi a trenérem.“

Semináře se zúčastnila i Regina Jandová z Linky bezpečí, která mimo jiné přítomné informovala o novém projektu Linka bezpečí v klubu, který mohou využít. Zástupkyně pořádající organizace FAČR, Michaela Veselá, pro změnu upozornila na Manuál pro trenéry, rodiče a děti, který pomáhá v řešení některých závažných situací ve sportu a pomáhá detabuizovat celé téma bezpečného prostředí ve sportu. 

Přispívat ke zlepšení situace se Komise rovných příležitostí ve sportu snaží mapováním situace, podporou výzkumů, nabízením prevence či realizací pokynů MOV v této oblasti.

líbil se ti článek?