Poznejte architekta úspěšných olympijských Českých domů Petra Koláře

Český dům
Český dům
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vytvořil místa, na kterých se schází sportovci s fanoušky a společně si užívají atmosféru olympijských her. Architekt Petr Kolář je autorem oceňovaných Českých domů na hrách v Londýně 2012, Riu 2016 a Pchjongčchangu 2018. Poznejte úspěšného tvůrce v dokumentu České televize Petr Kolář –⁠ architekt, který si plní své sny.

Petr Kolář dokázal vytvořit na opuštěném korálovém ostrově v Maledivách v technicky neuvěřitelně složitých podmínkách luxusní hotelový resort pro nejnáročnější klientelu. Jeho rukopis nese i privátní škola Open Gate v Babicích či rezidenční komplex Waltrovka.

Díky lásce ke sportu vytvořil Kolář i jezdeckou halu v Pticích, golfový klub v Horních Měcholupech nebo sídlo Veslařského klubu Slavia. Velký ohlas měly i jeho České domy na hrách v Londýně 2012, Riu 2016Pchjongčchangu 2018.

Otevřeli jsme Český dům a vzali sportovce na pivo | Vlog z Ria | Rio 2016
(2:01)

„Je příjemné vidět, že do Českého domu chodí i sportovci z jiných zemí. Že přestali chodit do těch svých, protože u nás byla neuvěřitelná atmosféra,“ vyprávěl Kolář. Právě České domy na olympijských hrách v Londýně 2012 a v Pchjongčchangu 2018 dokonce zvítězily v soutěži o nejlepší národní dům v hlasování prestižních světových médii.

Kromě Českých domů v dějišti olympijských her se jeho ateliér ADR podílí i na Olympijských festivalech, které se konají v Česku souběžně s olympijskými hrami. S kolegou Alešem Lapkou spolupracuje Kolář pro Český olympijský výbor od roku 2012. Velkým a dlouhodobým tématem je při jejich tvorbě i udržitelnost. Oba architekti převzali cenu Mezinárodního olympijského výboru za rok 2019 s názvem „Sport and Sustainable Architecture“.

Architekta Petra Koláře a jeho tvorbu můžete vidět v dokumentu České televize Petr Kolář –⁠ architekt, který si plní své sny.

líbil se ti článek?