Je to náš místní domov, chválili sportovci Český dům

Světové hry 2022
Světové hry 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Po pár týdnech strávených v USA na mistrovství světa a na Světových hrách vyhecovaly české reprezentantky v lakrosu kuchaře Michala Taufmana zajímavou výzvou – uvařit pro ně z amerických surovin domácí svíčkovou. „Byla nejvíc nejlepší,“ libovaly si pak po speciálním obědě v Českém domě. „Je to tu krásné, úžasná atmosféra, takový místní domov,“ dodávala Tereza Kreuzová. Lokalita Českého domu je dostupná pro kohokoliv u našeho nového partnera Airbnb, který podporuje celé olympijské hnutí.

Český olympijský tým připravil pro účastníky Světových her v Birminghamu místo, kde mohli využívat péče fyzioterapeutek a lékaře i si odpočinout v jiném prostředí. „Na olympijských hrách zajišťujeme medicínské i relaxační zázemí přímo v olympijské vesnici. To na Světových hrách není možné, protože ubytovací kapacity jsou omezené a systém akreditací je jiný. Proto jsme pronajali dům, kam mohli sportovci zavítat dle svého programu,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Fyzioterapii a regeneraci hojně využívali zástupci týmových sportů, které měly náročný program. „Bylo super mít tu zázemí a někoho na pomoc. Pro nás zvlášť tím, že jsme sem přejížděly přímo z mistrovství světa,“ říkala hráčka lakrosu Tereza Kreuzová. Pravidelně sem chodili i bronzoví florbalisté. „Zázemí je super, je to ideální prostor na změnu rutin, pro odpočinek a nabrání mentálních sil,“ mínil trenér Jaroslav Berka.

Je super, že všichni sportovci bydlí spolu, takže jsme se potkávali jak na jídle, tak venku v parku. Bylo to zpestření – zejména pro nás z individuálního sportu, kde většinu času trávíme sami.

Sportovci se mohli zabavit při stolním fotbálku nebo místní hře cornhole, při které se hráči trefují pytlíčky do otvoru na dřevěné desce. A díky kuchaři také mohli obměnit stravu z univerzitní jídelny. Medailisté zde přebírali se svými trenéry ocenění za úspěšnou reprezentaci v podobném duchu jako na olympijských hrách.

6️⃣ medailí pro Česko! 🇨🇿 Pojď se na ně mrknout...
(1:30)

„Byla pro nás čest pro sportovce na Světových hrách připravit zázemí jako na těch olympijských. Doufáme, že se jim tu líbilo a cítili se tady jako doma,“ řekla Blanka Konečná, která měla Český dům na starost.

Squashista Jakub Solnický přitakával: „Za mě super nápad, jsem nadšený z celé organizace české výpravy.“ Jeho týmový kolega Martin Švec dodával: „O všechno bylo postaráno, fakt paráda, chtěl bych poděkovat.“

Sportovci si zároveň pochvalovali atmosféru i organizaci celých Světových her a možnost seznámit se s dalšími týmy – v rámci výpravy i mimo ni. „Stihli jsme jít fandit na všechny sporty s českou účastí, co tu byly ve druhé části,“ líčil Martin Švec. Jakub Solnický dodával: „Je super, že všichni sportovci bydlí spolu, takže jsme se potkávali jak na jídle, tak venku v parku. Bylo to zpestření – zejména pro nás z individuálního sportu, kde většinu času trávíme sami.“

líbil se ti článek?