Otec bojující za Ukrajinu se slzami v očích sledoval vítězství dcery na olympiádě mládeže

EYOF 2022
EYOF 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Osobně nemohl být u velké chvíle své dcery. Olha Mašaninková vyhrála v červenci na Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici zlato v závodě na 400 metrů překážek. Její otec a trenér v jedné osobě nemohl být na atletickém stadionu. Závod sledoval až ze záznamu ve chvíli volna na ukrajinské vojenské základně, kde střeží hranice s Běloruskem. „Táta Oleg měl slzy v očích, když viděl můj závod,“ řekla dojatá Olha.

Od mala dceru trénuje a chce z ní udělat skvělou atletku. Od letošního února, po napadení Ukrajiny sousedním Ruskem, narukoval Oleg do armády a brání svou zemi. Na dálku se snaží být pro Olhu oporou a dál plnit roli kouče a otce.

Patnáctiletá atletka se na Evropský olympijský festival mládeže připravovala v Bulharsku pod dohledem mladé trenérky. „Táta jí zadával úkoly a dohlížel na dálku na mou přípravu, jestli probíhá správně,“ prozradila Olha pro stránky Ukrajinského olympijského výboru.

Vstupte a podívejte, co všechno se skrývá ve vesnici! 🏠
(2:15)

Když však přijela na vrcholnou akci do slovenské Banské Bystrice, vůbec si nevěřila, že by mohla uspět. „Necítila jsem se moc dobře. Neměla jsem žádná očekávání,“ uvedla sprinterka. Den před závodem mluvila s otcem, který ji namotivoval.

„Táta mi den před závodem zavolal a řekl, že jsem připravena zaběhnout potřebné časy, abych uspěla.“ Celou dobu navíc Olha myslela na svůj domov a na ukrajinské vojáky, kteří brání vlast před okupanty. Ve finále překážkářka nenašla přemožitelku a zvítězila v osobním rekordu 59,49 vteřiny.

„Byla jsem z toho času v šoku. Myslela jsem si, že se k němu přiblížím tak za rok za dva a najednou jsem ho zaběhla, a navíc na pro mě zatím největší akci Evropském olympijském festivalu mládeže,“ rozplývala se šťastná Olha.

„Jsem velmi hrdá na to, že jsem ukrajinská reprezentantka. V těžkých chvílích mě podpořil Ukrajinský olympijský výbor, za což jsem mu moc vděčná. Velkou motivací pro mě bylo setkání i s legendárním Sergejem Bubkou,“ uvedla mladá atletka, která chce za pár let sklízet úspěchy i mezi dospělými.

„Ještě mám pár let, ale doufám, že mé výkony porostou a budu lepší. Chci běhat na světové úrovni a reprezentovat svou zemi na mistrovství Evropy i světa a na olympijských hrách.“

líbil se ti článek?