Čeští sportovci a organizace nezapomínají na Ukrajinu. Válka trvá a naše solidarita taky

#OLYMPIJSKY
#OLYMPIJSKY
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Od letošní ruské únorové invaze na Ukrajinu celý svět pomáhá občanům napadené země. Velká solidarita panuje i mezi sportovci a sportovními organizacemi. Hned v prvních dnech po zahájení útoku se s pomocí pro ukrajinské sportovce nabídli lidé a organizace napříč českým sportem. A jejich podpora stále trvá.

Ani chvíli neváhali. Okamžitě po napadení Ukrajiny začali čeští sportovci a svazy nabízet pomoc svým kolegům z válkou postižené země. Od února až do nynějších dnů se tak setkáváme s krásnými gesty plných lidskosti a solidarity.

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková například pomohla v březnu kamarádce Valérii Rudakovové, která prchala z bombardovaného Kyjeva. „Psala mi, že se neustále schovává ve sklepě a že chce pryč ze země. Okamžitě jsem jí navrhla, že může být u nás v Ostravě. Jak se dostala na Slovensko, přijel pro ni táta s trenérem. Nakoupila jsem jí oblečení, neměla totiž nic,“ vyprávěla Švábíková.

Ukrajincům pomáhá i Český badmintonový svaz. Hned v únoru finančně přispěl na humanitární pomoc válkou zmítané zemi. V současnosti čeští reprezentanti trénují společně s Ukrajinci a chystají se na mistrovství světa.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Czech Badminton (@czechbadminton)

Pod svá křídla vzal sportovce z Ukrajiny i český volejbal. Nejlepší ženský ukrajinský tým SC Prometej Dnipro bude hrát českou volejbalovou extraligu. „Extraliga tím určitě získá a dojde k jejímu zkvalitnění. SC Prometej Dnipro má výborný tým. Pravidelná konfrontace našich klubů s reprezentačním soupeřem je rozhodně ku prospěchu českého volejbalu,“ řekl Martin Gerža, místopředseda Českého volejbalového svazu.

Zázemí v Česku najde také ženská ukrajinská reprezentace, která zde bude hrát zápasy kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2023. „Ukrajině jsme začali pomáhat už v březnu. Poskytli jsme ubytování, stravu a sportoviště třem ukrajinským mládežnickým reprezentacím - 60 ukrajinských hráčů, hráček a jejich trenérů strávilo v České republice dva měsíce,“ dodal Gerža.

Ubytování a tréninky ukrajinským sportovcům zajistil i Český svaz juda. Jen pár dní po začátku invaze se svaz postaral o sedmnáct ukrajinských judistů, kteří byli na soustředění ve Španělsku a nemohli se kvůli válce vrátit zpět domů

Ukrajinští závodníci našli azyl i v Labe aréně. Český svaz kanoistů v koordinaci s Mezinárodní kanoistickou federací a Ukrajinskou kanoistickou federací nabídl v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině pomoc se zajištěním pobytu válečných uprchlíků. Na začátku dubna dorazila do Labe arény první skupina devíti mladých kanoistů s trenérkou.

„Poskytujeme jim ubytování, zázemí pro trénink na vodě i na suchu a také plnou penzi v naší restauraci. A museli jsme také vyřešit, jak se postarat o jejich domácí mazlíčky,“ popisoval situaci v dubnu ředitel Labe arény Michal Kurfirst.

S pomocí neváhal ani český biatlon. Kromě viditelné podpory, kdy čeští reprezentanti závodili v čelenkách v barvách vlajky Ukrajiny, na závodech Světového poháru se naše reprezentace ujala juniorských reprezentantek z Ukrajiny.

A nezapomínalo se ani na sportování děti. Společnost SAZKA spolu s Českým olympijským výborem začala v dubnu pořádat sportovní soboty na kolejích Strahov.

Sportujeme s ukrajinskými dětmi. 😍 🇺🇦 SAZKA Olympijský víceboj začleňuje malé sportovce do nového prostředí. 👇

Zveřejnil(a) Sazka Olympijský víceboj dne Úterý 10. května 2022

„Původně to bylo pořádáno pro ukrajinské maminky, které s dětmi bydlí na kolejích Strahov. Díky pozitivním zkušenostem a osobní komunikaci mezi Ukrajinci se dařilo přivádět další zájemce z celé Prahy. Mimo organizace pohybových aktivit jsme na Strahov darovali také sportovní vybavení, které si děti nejvíce přály,“ prozradila Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky.

A v září se prestižního Republikovém finále Odznaku všestrannosti Sazka Olympijského víceboje zúčastní minimálně jeden tým ukrajinských žáků, který bude soutěžit s nejlepšími sportovci základních škol z celého Česka.

Válka stále pokračuje a stejně tak pokračuje i pomoc nejen ukrajinským sportovcům, ale i celým rodinám.

líbil se ti článek?