Olympismus, sport a média: 100 let na jednom místě

Česká olympijská akademie
Česká olympijská akademie
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

„Gól! Gól! Góóóól! Česká republika vede 1:0 v deváté minutě poslední třetiny. Autorem gólu – jestli se nemýlím, a to bych nechtěl, je obránce Petr Svoboda.“ Zlatý olympijský moment české hokejové historie z her v Naganu 1998 v podání rozhlasového reportéra Aleše Procházky – a desítky dalších výjimečných sportovních okamžiků v původních komentářích a na dobových výstřižcích – si můžete připomenout díky projektu Olympismus, sport a média.

Webové stránky mapující stoletou historii československého a českého sportu v médiích připravila Česká olympijská akademie u příležitosti 100. výročí Českého rozhlasu a Klubu sportovních novinářů a 70. výročí zahájení vysílání České televize.

„Podívejte se s námi do historie, jak si sport vedl v novinách a rozhlase za První republiky, Protektorátu, za komunistické diktatury i po Sametové revoluci. Provedeme vás mimořádnou sbírkou dokumentů, zvukovým archivem Českého rozhlasu, výběrem z dobového tisku a fotografickým fondem Českého olympijského výboru,“ říká Alexandr Kliment, předseda České olympijské akademie, která je součástí Českého olympijského výboru.

Naším cílem bylo zasadit i sportovní dění do celkového kontextu daných období, aby je mohli využít například pedagogové při výuce.

Dobové materiály jsou rozdělené do pěti časových období, která souvisejí s historií naší země. V úvodním samozřejmě nechybí připomínky rozhlasových začátků, které se datují k 18. květnu 1923, kdy vysílání Radiojournalu začalo ve 20:15 v dřevěném domku v Kbelích a trvalo přibližně hodinu. V sobotu 2. 8. 1924 vysílal Radiojournal historicky první sportovní přenos (reportáž) v celé Evropě, a to z boxu.

Ve všech částech najdete ukázky čistě sportovní, ale také ty, které mapují historické události i mimo sport. „Naším cílem bylo zasadit i sportovní dění do celkového kontextu daných období, aby je mohli využít například pedagogové při výuce,“ dodal Alexandr Kliment.

líbil se ti článek?