https://czechteam.mall.tv/embed/nejpamatnejsi-zahajovaci-ceremonialy-olympijskych-her?am=false&p=cttv

Olympijský oheň hoří ve sněhové vločce! Češi vzdali hold zraněné Samkové

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Hokejistky a hokejisti, zástupci shorttracku či snowboardingu nebo bobisti, sáňkaři a český curlingový pár v čele s vlajkonoši hokejovou kapitánkou Alenou Mills a krasobruslařem Michalem Březinou. Ti všichni hrdě kráčeli po ploše Ptačího hnízda – ceremoniální stadionu, na kterém se v pátek odehrálo slavnostní zahájení olympijských her v Pekingu 2022.

Nejpamátnější zahajovací ceremoniály olympijských her
(02:48)

„Bylo to super a bylo to něco nového, protože já jsem vždycky stál za vlajkou. Nést vlajku, když navíc nastupoval největší tým v historii, byla čest,“ vyznal se Březina. „Chtěl bych si hry i svůj závod užít. Taky bych se rád podíval na Martinu Sáblíkovou nebo hokejistky – ty jsem nikdy neviděl, a navíc jsou tu poprvé.“

Zhruba stovka českých sportovců a členů doprovodu nastupovala jako šedesátá osmá výprava z 91 účastnických zemí. „Cestování z hor je docela komplikované. Sportovců bylo přibližně padesát," řekl Martin Doktor, šéf české olympijské mise.

Pocta Evce

Dojemné gesto však dokreslilo, jak moc je Český olympijský tým, který má rekordních 114 členů, soudržný. Řada sportovců totiž nasadila roušky s nakresleným knírkem, aby vzdala hold Evě Samkové, olympijské šampionce a bronzové olympijské medailistce ve snowboardingu, která si v prosinci zlomila obě nohy v kotnících a o svou účast na třetích olympijských hrách přišla.

Iniciátorkami této čestné pocty byly hokejové reprezentantky, které se na zimní olympijské hry probojovaly poprvé v historii. „Ano, byla to akce na její podpory. Myslím, že k tomu dal impulz brácha Domči Láskové. Všichni Evě přejeme, aby se brzo uzdravila a byla zpátky na svahu,“ líčila Alena Mills po slavnostním zahájení. „Ceremoniál byl úžasný, nepopsatelný pocit. Myslím, že jsme s Michalem roli vlajkonošů zvládli.“

Jako ústřední motiv slavnostního zahájení zvolil režisér Čang I-mou, který coby první režíroval zahajovací ceremoniál zimních i letních her, sněhovou vločku. Malé sněhové vločky, nesoucí název jednotlivých zemí, například vytvořily velkou vločku spojující právě 91 účastnících se národů a obecně celou planetu. Do zkráceného programu na sto minut se zapojily tři tisícovky vystupujících, což je pětina ve srovnání s rokem 2008. Drtivá většina z nich byli teenageři.

Zahájeno! 🔥 Hodně štěstí, týme! ✊🏻

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Pátek 4. února 2022

Thomas Bach, prezident Mezinárodního olympijského výboru, promluvil kromě jiného ke sportovcům. „Nastala vaše chvíle, po které jste toužili vy i diváci. Jste na místě, kde vám nehrozí separace, kde jsou si všichni se všemi rovni – v olympijské vesnici, v níž panuje respekt a mír,“ řekl.

Z úst hlavy státu Si Ťin-pchinga pak zazněla v čínštině kouzelná formulka, kterou hry oficiálně zahájil. Na Národním stadionu v Pekingu vytryskl ohňostroj. Zástupci sportovců, rozhodčích, trenérů a další činovníků také složili olympijský Coubertinův slib. Nechybělo olympijské heslo „Rychleji, výše, silněji – společně“.

Obří sněhová vločka dominovala i zapálení olympijského ohně. Právě v ní vystoupal na závěr ceremoniálu  ke střeše Národního stadionu Ptačí hnízdo.

líbil se ti článek?