Oheň Olympiády dětí a mládeže zapálí stříbrný oštěpař z Tokia Vadlejch

ODM 2022
ODM 2022
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Už v neděli 26. června proběhne na Andrově stadionu SK Sigma Olomouc slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže /ODM/. Na největší multisportovní akci u nás se kvalifikovalo 3539 sportovců a sportovkyň ve dvaceti sportech. Zahájení bude předcházet konference věnovaná podpoře mládežnického sportu. V pondělí se pak pro účastníky i veřejnost otevře Olympijský dům v Pevnosti poznání. Do Olomouckého kraje přijede mladé sportovce podpořit několik desítek úspěšných sportovců. Poprvé v devatenáctileté historii akce bude většina sportů streamovaná a ČT sport odvysílá 29 hodin přenosů.

Slavnostní ceremoniál začne v 18:00 a má plno společných prvků se zahájením olympijských her. Čtrnáct krajských výprav přivede čtrnáct úspěšných sportovců v roli vlajkonošů. Domácí olomouckou výpravu si vezme na povel volejbalový kouč a reprezentant Petr Zapletal. Zlatý střelec Jiří Lipták se ujme vlajky svého rodného Jihomoravského kraje.

Vlajku Vysočiny ponese atletka a držitelka světového rekordu v běhu na 800m Jarmila Kratochvílová. Moravskoslezský kraj přivede běžkyně Bára Malíková, která se ODM zúčastnila v roce 2015 a vyhrála bronzovou medaili.

Přehled všech vlajkonošů vlajkonoše najdete ZDE.  Po nástupu výprav bude následovat kromě projevů i slib sportovců a rozhodčích. A nebude chybět ani zapálení ohně! Této role se zhostí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch.  Zahájením provede Libor Bouček a o zakončení se postará kapela Slza.

„Jsem rád, když vidím mladé lidi sportovat. Těšíme se na tváře všech mladých sportovců a věříme, že jim jejich první olympiádu zpříjemníme,“ říká zpěvák Petr Lexa. Vstupenky na zahájení jsou již vyprodané, ale celá akce bude streamovaná na sociálních sítích IG @odm.gang, FB Olympiáda dětí a mládeže a na webu olympijskytym.cz/tv.

Manifest ODM
(1:41)

Konference: Je sport důležitým tématem pro společnost?

Ještě před samotným zahájením devatenácté ODM, proběhne v neděli 26. června od 11:00 v hotelu NH Collection Olomouc Congress tradiční konference věnovaná podpoře sportování mládeže. Úvodní slovo přednese předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Olympiádu dětí a mládeže jsme museli kvůli covidu odložit o rok a velmi si vážíme všech, kteří hlavně v posledních letech pomohli udržet děti u výkonnostního sportu. Nasazení a elán ale nestačí. Je důležité dát právě těmto lidem ty nejlepší podmínky pro jejich práci, protože utvářejí zdravou společnost,“ říká předseda Kejval a dodává: „Tato konference má za cíl propojit lidi, kteří podporu mladých sportovců řeší na různých úrovních, ale málokdy se potkají.“

Ve třech blocích budou diskutovat například předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, dlouholetý reprezentant Jiří Welsch v současnosti zodpovědný za basketbalovou mládež, hejtmané několika krajů, starostové a další hosté. Program konference je na webu akce

Ambasadoři sportů: přijede Poborský, Prskavec i Jurka

Olympiádu dětí a mládeže navštíví v průběhu pěti dní také desítky současných či bývalých profesionálních sportovců hlavně z Olomouckého kraje. Na čtvrteční finále fotbalistů dorazí Karel Poborský a následně vítězům předá medaile. Závodníky na divoké vodě v úterý přijedou podpořit Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem. Tenista Jiří Novák bude zase po celou dobu sledovat mladé talenty na kurtech v Prostějově.

„Úspěšní sportovci jsou pro děti vzorem. Jsme hrdí, že z Olomouckého kraje pochází řada reprezentantů České republiky. Zároveň jsme rádi, že právě u nás bude poprvé na Olympiádě dětí a mládeže šerm a jeho ambasadorem je mladý olympionik Jakub Jurka,“ říká hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. 

Ambasadorem ODM je i úspěšný lyžařský trenér Tomáš Bank, který zažil v roli kouče šest velkých olympiád. Na ODM už byl také. Jednou jako vlajkonoš Olomouckého kraje na slavnostním zahájení a podruhé fandil synovi, která na ODM závodil.  „Atmosféra je podobná velké olympiádě. Moc se na tuhle akci těším.“ 

Olympijský dům v Pevnosti poznání: vstup zdarma

Olympijský dům bude pro akreditované sportovce i širokou veřejnost a školy otevřený od pondělí do čtvrtka od 9:00 do 21:00. Každý večer zde budou probíhat medailové ceremoniály, kromě toho ale nabídne bohatou zábavu i v průběhu dne. „Olympijský dům bude centrem potkávání účastníků ODM. Zveme ale všechny obyvatele Olomouckého kraje a věříme, že si společně užijeme skvělou atmosféru, zábavu a olympijské emoce při předávání medailí,“ říká náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha.

V prostorách Pevnosti poznání se bude nacházet Olympijská vzdělávací zóna EDA a aktivity partnerů akce – balance boardy Toyota, zábavné focení ve stánku Kinder Joy of Moving, sportovní dovednosti se Sazka olympijský víceboj, odpočinkový a dobíjecí koutek ČEPS, adrenalinová Coca-Cola zóna, stánek zdravotní pojišťovny VZPoura úrazům, nebo multifunkční sportovní klec. 

ODM živě: streaming i 29 hodin vysílání ČT sport

Přenosy sportovních klání bude od pondělí do čtvrtka vysílat Česká televize. Vstupy nabídne ze všech dvaceti sportů, živé vysílání poté ze čtrnácti z nich. Celkově z Olympiády dětí a mládeže odvysílá téměř 29 hodin. Většina soutěží bude letos poprvé také streamovaná. „Zrealizovat tento plán jsme mohli i díky podpoře sportovních svazů. Těší nás, že mladé sportovce budou mít možnost sledovat nejenom jejich rodiče a kamarádi na místě, ale rovněž sportovní veřejnost živě v České televizi či na našem webu,“ říká místopředseda ČOV Filip Šuman. Všechny streamy a vysílání ČT budou na www.olympijskytym.cz/tv. Aktuality a program ODM hledejte v aplikaci Olympijský tým.

líbil se ti článek?