Od Hlinky po Pešána. Připomeňte si hokejové trenéry na zimních hrách

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Od vzniku samostatné České republiky jsme se zúčastnili sedmi zimních olympiád, na kterých byl pokaždé i náš národní tým. Za tu dobu čeští hokejisté přivezli z her zlatou a bronzovou medaili. Vzpomenete si na všech pět hlavních trenérů, kteří vedli reprezentaci do slavných hokejových bitev? A jak si povedou Češi na osmých hrách pod vedením trenéra Filipa Pešána?

Trenérské legendy v olympijské historii
(06:01)

Ivan Hlinka

Legendární trenér, ale i hokejista. Jako hráč získal bronz v Sapporu 1972 a stříbro z Innsbrucku 1976. Jako hlavní kouč vedl národní tým už v Albertville 1992, kde jsme ještě jako Československo vybojovali bronz. Při premiéře ČR na ZOH v Lillehammeru 1994 skončil národní tým pátý. O čtyři roky později měl Hlinka obrovskou zásluhu na zlatém úspěchu v Naganu, kde se sešli nejlepší hráči planety a český tým famózně ovládl hokejový Turnaj století. Ivan Hlinka tragicky zahynul při autonehodě v roce 2004.

Josef Augusta

Další kouč, který za sebou měl fantastickou hráčskou kariéru. V Innsbrucku 1976 byl oporou stříbrného týmu. Úspěchy slavil i jako trenér. Po zlatém hattricku na světových šampionátech 1999-2001 byl hlavním koučem reprezentace pro Salt Lake City 2002. Češi však zlato z Nagana neobhájili. S Ruskem vypadli ve čtvrtfinále po prohře 0:1. Josef Augusta zemřel po těžké nemoci v roce 2017.  

Alois Hadamczik

Sice nehrál vrcholově hokej, ale dokázal se prosadit jako trenér. Národní tým vedl dokonce na dvou zimních olympijských hrách. V Turíně 2006 byl u bronzové medaile. O osm let později vedl reprezentaci na hrách v Soči. Český tým vypadl ve čtvrtfinále pro vysoké prohře 2:5.

Vladimír Růžička

Kapitán olympijských vítězů z Nagana a stříbrný medailista ze Sarajeva 1984. Jako hlavní trenér dovedl český tým ke dvěma zlatým medailím na MS (2005 a 2010). S medailovými ambicemi jel i na ZOH do Vancouveru 2010. V Kanadě však národní tým ztroskotal ve čtvrtfinále na Finsku, které vyhrálo 2:0.

Josef Jandač

Jako hokejista byl nucen ze zdravotních důvodů v 25 letech ukončit kariéru. Následně se začal uplatňovat jako trenér. Dotáhl to až do národnímu týmu a jako hlavní kouč sestavil tým pro ZOH 2018 v Pchjongčchangu. V Koreji Češi ovládli svou základní skupinu. Ve čtvrtfinále porazili USA po samostatných nájezdech. V semifinále Jandačův tým nestačil na Rusy (0:3) a v boji o bronz prohrál s Kanadou (4:6).

líbil se ti článek?