Kouč hokejistek Pacina: V každé prohře a neúspěchu je schované zlato!

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Strůjce historického úspěchu. Tomáš Pacina dovedl jako první trenér českou ženskou hokejovou reprezentaci na olympiádu. Jak těžké to bylo prozradil v podcastu Přes Příkop. Zaměřil se ale i na to, jaká největší chyba se dělá ve sportu u dětí.

Počítat dětem výsledky při sportu? Trenér Pacina má v tomto směru jasno. „Myslím, že náš úkol je připravit děti, sportovce na to, co je čeká. Pokud jim budeme představovat nějakou realitu, která neexistuje, tak je nepřipravujeme, ale ochuzujeme. V každé prohře, v každém neúspěchu je schované nějaké zlato, poklad,“ říká zkušený trenér.

„Ochuzujeme děti o prožitky a o to, aby mohly poznat samy sebe. Aby mohly poznat, že i když prohraju, tak z toho nemusím být zklamaný. Můžu to prožít tak, že to beru jako poučení, stupínek k něčemu jinému,“ upozorňuje Pacina, který jako dovednostní kouč spolupracoval na ledě i s hvězdným Sidneyem Crosbym.

Trenér ženské hokejové reprezentace prozradil, jak mentálně své hráčky připravil na olympijský kvalifikační turnaj. „Byli jsme naprosto smíření s tím, že se nám to třeba nepovede. To nám nakonec dovolilo to, že jsme v zápase byli uvolnění a podali jsme naprosto fantastický výkon. Holky si čtyřikrát prožily ten neúspěch, věděly, jaké ty pocity jsou. Mluvili jsme o tom otevřeně,“ vypráví Pacina.

Být na lavičce reprezentace pro Tomáše Pacinu znamená hodně. „Mám husí kůži, když to říkáte. Určitě je tam schovaná nějaká slzička, protože to je největší pocta, jakou trenér může mít – zastupovat národ, reprezentovat ho a ty atlety nebo atletky vést k boji proti ostatním zemím. Moc si toho vážím, je to obrovská pocta, splněný sen.“

líbil se ti článek?