Krok ke změně pro ženy ve sportu. Odstartoval druhý ročník mentoringového programu

Rovná příležitost
Rovná příležitost
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jeden ročník končí, druhý právě začíná. Mentoringový program zaměřený na podporu žen ve vedoucích funkcích ve sportu úspěšně uzavřel pilotní kapitolu svého fungování a přivítal další desítku žen, které budou se svými mentory rok pracovat na uskutečnění svých snů.

„Mentoringový program je jedním z nástrojů, kterými chce Český olympijský výbor pomoci tomu, aby bylo žen ve vedení českého sportu více. A aby ty, které na těchto pozicích již pracují, měly dobré zázemí, dostaly prostor pro svůj vývoj a třeba i aspirovaly na to reprezentovat český sport v zahraničí,“ vysvětluje Ilona Burgrová, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV.

 Jako jedna z nejčastěji řešených otázek se v rámci pilotního ročníku programu ukázala práce v mužském kolektivu a její specifika. Ženy jsou mnohdy postaveny před dilema, zda uzpůsobovat svůj styl práce, nebo se naopak snažit prosadit vlastní přístup, s čímž jim právě mentor či mentorka mohou pomoci.

 Navýšení počtu žen ve vedoucích pozicích českému sportu přispívá k utváření a kultivaci sportovního prostředí. „Ženy do sportu, nejen jako sportovkyně, ale i jako manažerky bezpodmínečně patří. Vnáší do něj více empatie a celkově se v práci projevují jinak než muži, což je velmi důležité. Diverzita hraje zásadní roli v každé společnosti a prospívá i byznysu, protože nám umožňuje se posouvat dále a nezůstat zaseknutí na jednom místě,“ říká mentorka programu Martina Piskorová.

Spolupráce šitá na míru

Aby si ženy mohly ze své účasti v programu odnést co nejvíce, přizpůsobuje se konkrétní podoba spolupráce potřebám každé z účastnic. „Režim mentoringu není pevně daný. Je třeba brát v potaz, že například během závodní sezóny se ne vždy dá sejít, a naopak když je více času, setkává se dvojice častěji. Je to velmi individuální, záleží na každé dvojici, jak si spolupráci nastaví a jak intenzivně chtějí společný rok mentoringu prožít,“ popisuje Burgrová.

 Každá účastnice mentoringu zároveň měla možnost si zvolit téma, které ji nejvíce zajímá, a oblast, na které potřebuje nejvíce pracovat. „Hodně jsme se věnovaly konkrétním situacím, které jsem v danou chvíli potřebovala řešit v rámci našeho svazu, ať už se jednalo o otázky manažerského řízení, personálních záležitostí nebo finančních problémů. Během pandemie nastalo velmi obtížné období, kdy nemohly probíhat soutěže, a potřebovali jsme proto intenzivně pracovat na propagaci a komunikaci se sponzory, s čímž mi právě moje mentorka velmi pomohla,“ vypočítává Martina Marešová, prezidentka České asociace cheerleadingu. „Český cheerleading patří mezi světovou špičku, v letošním roce náš tým například zvítězil na juniorském mistrovství světa, ale je potřeba také umět dostat tyto úspěchy do světa.“

Jeden ročník končí, druhý začíná

Pravděpodobně největší výzvou pilotního ročníku byla pandemická omezení. „Prvnímu ročníku osobní setkání chyběla, což mě moc mrzí. Vídali jsme se především online, a ačkoliv přednášky byly na zajímavá témata, všem chyběl osobní kontakt. Doufáme, že během druhého ročníku se již budeme moc vídat častěji osobně a že se nám společně podaří vytvořit skupinu, v níž budou mít všechny ženy příležitost se ještě potkat, popovídat si a nasdílet si své zkušenosti,“ přeje si Burgrová.

A zároveň doplňuje: „V reakcích, které jsme obdrželi na zakončení předchozího a zároveň zahájení letošního ročníku mentoringu, zazněla pouze pozitiva. Ženy program nakopl a pomohl jim v situacích, kdy by už jejich snaha za jiných okolností vyhasla a ony by ze sportu odešly.“

Martina Marešová doplňuje svou zkušenost: „Určitě bych ženám ve sportu doporučila, aby neváhaly a chopily se příležitosti, protože mě tento program přinesl hodně jak v tom profesionálním, tak i osobním životě.“

Ačkoli mohou mít některé ženy strach se zpočátku svěřit se svými problémy nebo sny pro ně cizímu člověku, právě nezaujatost mentora pro ně může být velkou výhodou. „Já to vnímám především jako vynikající způsob, jak konzultovat věci s někým nezávislým, ne s někým rodiny nebo z práce. Dává to velkou svobodu mnoho věcí probrat a získat pohled a zkušenosti dalšího člověka z jiného byznysu nebo prostředí,“ uzavírá Piskorová. „Jestli bych dalším ženám, které o programu uvažují něco doporučila, tak ať si promyslí, co je jejich snem a cílem, a následně do toho vloží veškerou svoji vášeň a energii, aby ten rok byl skutečně nejlepší právě pro ně.“

líbil se ti článek?