Navlékni dres a sundej stres! Šampion Krpálek a jeho návod jak vyhrát zlato

Silnější pro život
Silnější pro život
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Nejdůležitější je být v pohodě a nemít žádné velké nervy. Olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek prozradil, že v minulosti bojoval se stresem, který ho hodně svazoval během zápasů. Šampion z olympiády v Riu 2016 už nyní ví, jak na psychiku vyzrát.

Na žíněnce vyhrál spoustu velkých bitev. Mohlo jich být ale víc. Jenže ne vždy uměl Lukáš Krpálek správně pracovat se svou psychikou a stresem. „Bylo období, kdy jsem se s tím špatně vypořádával, ale pak, když jsem s tím začal pracovat, tak se mi to podařilo dát pod kontrolu.“

Naštěstí postupem času přišel na to, jak zvítězit nad strašákem v hlavě. „Psychika hraje ve výkonu, kdy jde o všechno, hodně velkou roli. Je hrozně důležité být v dobrém rozpoložení a podat maximální výkon. Když psychika není v pohodě, tak ten maximální výkon podat nelze,“ upozorňuje Krpálek, který se stal kmotrem knihy profesora Pavla Koláře s názvem Posilování stresem – Cesta k odolnosti.

Nejlepší český judista přiznal, že ho stres hodně svazoval. „Nepodával jsem pak takové výkony, jaké jsem potřeboval. Stres nejde úplně odbourat. Je to naše součást, ale je důležité to mít pod kontrolou, aby to člověka nebrzdilo v daném výkonu i v životě,“ říká Krpálek, který ví, že s odbouráváním stresu skvěle pomáhá i samotný sport.

Silnější pro život podle profesora Pavla Koláře

„Je důležité starat se o to fyzické, ale i duševní zdraví. Žít dobrým zdravotním stylem a pečovat o své tělo, aby vše pak nebylo pouze na doktorech. Lidé si myslí, že medicína je všemocná a ono ne všechno jde vyléčit,“ zdůrazňuje Krpálek.

Jako otec dvou malých dětí nabádá ostatní rodiče, aby své potomky vedli hned od mala ke sportu. „Když si v dětství nevybudují tu lásku ke sportu a pohybu, tak už pak až budou starší, nebudou mít k pohybu vztah. A to není dobré.“

líbil se ti článek?