Na UNYP propojíte vrcholové sportování a studium levou zadní

Sport a studium
Sport a studium
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Sportu se věnují od mládí. Je pro ně samozřejmou součástí života a často ani nechtějí přemýšlet nad tím, že jednou tomu tak už nebude. Jenže ono to dříve nebo později přijde. Co budu dělat? Kam dál? Konec kariéry přináší vrcholovým sportovcům řadu otázek a nejistot. Čím dál tím více z nich však začíná hledat odpovědi již v průběhu reprezentačních let a jedno z řešení vidí ve vzdělání. A je to právě soukromá University of New York in Prague, která umožňuje propojení velmi náročné sportovní činnosti s akademickými povinnostmi.

UNYP nabízí bakalářské, magisterské a PhD studijní programy v nichž studenti mohou získat americký i evropský vysokoškolský titul. Českou a americkou akreditací disponují například bakalářské programy Obchodní administrativa, Komunikace a média, Mezinárodní vztahy či Psychologie. Vyučování probíhá výhradně v anglickém jazyce.

Pro sportovce je vhodný zejména bakalářský program Obchodní administrativa se zaměřením na Sportovní Management, který vede k získání evropského titulu Bc. Studenti absolvují předměty jako marketing a sponzorství, psychologie, právo nebo trénování a získají manažerské dovednosti specifické pro sportovní prostředí. Ty následně mohou uplatnit jako sportovní manažeři, agenti, koordinátoři eventů nebo marketingoví specialisté.

Zdarma navíc mají všichni k dispozici plně vybavené fitness centrum a plavecký bazén. Zapojit se mohou také do sportovních týmů, ať už jde o fotbal, florbal, basketbal, volejbal nebo třeba běh.

Univerzita byla založena v roce 1998, dodavatelem Českého olympijského týmu je od roku 2022. V současnosti na ní studuje více než 800 studentů z 80 různých zemí. Mezi nimi je i několik sportovců a českých reprezentantů – atletka Lucie Neumannová, skokan na lyžích Filip Sakala, lyžař Adam Provazník a atlet Damián Vích. Všichni jsou zapojení do programu ČOV Duální kariéra, který finančně podporuje vrcholové sportovce mimo jiné právě ve vzdělávacích aktivitách. „Jsme tady pro sportovce. Snažíme se jim pomoci nastartovat novou životní dráhu. A mnoha sportovcům jsme už pomohli,“ říká manažerka programu a olympijský vítězka Kateřina Neumannová.

líbil se ti článek?