Od medaile k diplomu! Olympijský vítěz Tóth i další studenti Sportovní diplomacie získali titul MPA

Duální kariéra
Duální kariéra
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Deset sportovců i zástupců sportovních svazů a organizací převzalo diplomy za úspěšné ukončení studia vzdělávacího programu Sportovní diplomacie. Titul MPA si tak za jméno může začít psát třeba olympijský vítěz v chůzi z Ria 2016 Matej Tóth. „Studium mi dalo množství praktických i teoretických zkušeností, které využívám dennodenně. Ve sportovním hnutí zastávám funkce, které vyžadují mnoho rokování a v těch situacích potřebujete vědět, jak s lidmi jednat nejenom po obsahové, ale také po formální stránce,“ řekl.

Když se sportovní kariéra slovenského reprezentanta blížila ke konci, právě probíhalo výběrové řízení do dalšího ročníku studijního programu. Na rozcestí, kterým směrem se vydat dál, tak nestál dlouho. „Řekl jsem si, že chci ve sportovním hnutí dál pokračovat. A i když jsem měl mnoho zkušeností, tak jsem tomu chtěl dát vyšší úroveň po teoretické stránce a také si nacvičit nějaké praktické věci,“ popisoval svoji motivaci a dodal: „Navíc jsem měl velmi pozitivní zpětnou vazbu z předchozích ročníků.“

A jaký byl zlatý chodec student? „Prošel jsem, to bylo pro mě nejhlavnější. Času na takové opravdu poctivé studium nebylo vždy tolik, ale snažil jsem se si svoje povinnosti splnit včas. Všechno jsem absolvoval napoprvé a v hodnocení jsem byl někde v té lepší části,“ s úsměvem prozradil a pokračoval: „Těšil jsem se na komunikaci, původně jsem totiž vystudoval žurnalistiku. Ale velmi mě bavili také sportovní diplomacie, olympijské hnutí i velmi zajímavý a praktický protokol, který využívám v situacích, kdy máme nějaké diplomatické jednání. Každý modul mi něco dal.“ Aktuálně mimo jiné zastává funkci ředitele Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Stejně jako Tóth studium úspěšně zakončily například basketbalistka a předsedkyně Komise rovných příležitostí ČOV Ilona Burgrová nebo skikrosařka a předsedkyně Komise sportovců ČOV Nikol Kučerová. Všech deset studentů program absolvovalo již v předchozích letech, titul MPA si doplnili letos.

Výuka probíhá blokově v průběhu osmi víkendů. V jejich závěru pak čeká účastníky vypracování a obhájení seminární práce. „To pro mě bylo určitě nejtěžší. Je to časově náročné, když má člověk v podstatě napsat diplomovou práci, obhájit ji a poté ji ještě obhájit v angličtině,“ komentoval atlet, který si zvolil téma Reprezentácia športovcov v športových organizáciách. „Snažil jsem se přijít s návrhy pro komisi sportovců národního olympijského výboru – ať už slovenského nebo českého,“ přiblížil. Konzultantku z praxe mu dělala Danka Barteková, jenž v minulosti působila v Komisi sportovců MOV a nyní je členkou MOV.

I když jsem měl mnoho zkušeností, tak jsem tomu chtěl dát vyšší úroveň po teoretické stránce a také si nacvičit nějaké praktické věci. Navíc jsem měl velmi pozitivní zpětnou vazbu z předchozích ročníků.

Ocenění za nejlepší práci si tentokrát odnesla mezinárodní instruktorka rozhodčích boxu a evaluatorka Terezie Krejbychová, která se zaměřila na manipulaci, korupci a podvádění právě v tomto sportu.

Program Sportovní diplomacie společně organizují Český olympijský výbor, Slovenský olympijský a sportovní výbor, Vysoká škola ekonomická, ale i další instituce. Určen je sportovcům, zaměstnancům a dobrovolníkům působícím v českých a slovenských sportovních organizacích se zájmem o mezinárodní vztahy v kontextu sportu. Celkově program absolvovalo již 73 studentů.

Aktuálně odstartoval nový ročník, jehož studenti se nemají čeho bát. „Někdy tam byly takové studijní stavy. Když nás na Vysoké škole ekonomické čekal poslední krok, prezentace naší práce v angličtině, tak tam trochu byli motýlci v břiše a sem tam se to stalo i při písemkách, ale většinou to byla velmi příjemná cesta, skvělí přednášející, výborné přednášky a praktické modelové situace. Budu na to v dobrém vzpomínat a velmi mi to dalo,“ uzavřel první olympijský vítěz, který tento akreditovaný program vystudoval.

líbil se ti článek?