Sportovat i studovat? Jde to! Na UNYP si nás váží, shodují se sportovci

Sport a studium
Sport a studium
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sportovců, kteří kvůli vrcholovému sportu odkládají studia, ubývá. Stále více z nich myslí na život po kariéře a také školy jim v jejich úsilí vycházejí vstříc. Jednou z nich je také University of New York in Prague (UNYP). „Vybrala jsem si Business Administration - Sports Management na UNYPU, protože jsem chtěla studovat v angličtině. Zároveň věřím, že tento obor pro mě bude využitelný v budoucnu,“ říká atletka Lucie Neumannová.

Zvládat život vrcholového sportovce a studium vyžaduje logistiku i notnou dávku odhodlání. „Někdy je to složité a nemáte moc volného času, ale když si umíte dobře rozplánovat čas, tak škola a sport určitě jdou kombinovat. Zároveň mi UNYP dává skvělé podmínky, aby to šlo zvládnout,“ uvažuje Neumannová.

A její slova potvrdil také alpský lyžař Adam Provazník. „UNYP mi vyhovuje v tom, že studujeme v angličtině a můžu si vybírat kdy mám které hodiny. Taky tu praktikují americký styl výuky, který mi moc vyhovuje a stejně tak obory, které nabízejí,“ líčí účastník Evropského olympijského festivalu mládeže v Erzurumu 2017.

Na UNYPu je výhoda, že si sportovců opravdu váží a jsou otevření domluvě, pokud sportovec ukáže, že má zájem studovat.

Stejně jako Neumannová si vybral Business Administration - Sports Management. „V budoucnu chci mít svůj byznys,“ vysvětluje a Neumannová doplňuje: „V budoucnu chci určitě zůstat u sportu a k tomu mě baví dělat sociální sítě. Teď také rozjíždím svou značku, takže to je určitě něco, čemu bych se chtěla věnovat.“

Filip Sakala, skokan na lyžích, sice před rokem ukončil aktivní kariéru, studovat psychologii na UNYP však začal ještě v době, kdy se spouštěl ze skokanských můstků. „V podstatě se dá říct, že se oborem psychologie zabývám už osm let. Po nějaké době jsem se rozhodl, že bych k tomu chtěl mít i školu, abych pak mohl jako psycholog pracovat,“ říká syn Jaroslava Sakaly, bronzového olympijského medailisty z Albertville 1992.

Filip Sakala nyní působí jako sportovní ředitel v úseku skoků na lyžích na Svazu lyžařů České republiky. „Všechno záleží na tom, jak se člověk domluví a zorganizuje si čas. Na UNYPu je výhoda, že si sportovců opravdu váží a jsou otevření domluvě, pokud sportovec ukáže, že má zájem studovat,“ je si jistý.

„Na psychologii mě baví rozmanitost. Myslím si, že základní znalost psychologie je potřeba v každém oboru. Ať už kvůli pochopení vlastní podstaty, nebo pochopení jiných lidí a v neposlední řadě, lepší pohled na duševní procesy během každodenních životních situací a rozhodovaní,“ prozrazuje. „Jestli studium zvládnu dokončit, je možné, že se budu věnovat i mentální přípravě sportovců.“

líbil se ti článek?