Mentoringový program spouští registrace pro 3. ročník. Dal mi nadhled a pozitivní přístup, říká stolní tenistka Vacenovská

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nejdřív úspěšná profesionální kariéra, poté plynulý přechod do vedoucích pozic. Ve sportovním světě poměrně častý scénář, především v mužském prostředí. Společnost však pozvolna směřuje ke změnám a své o tom ví i stolní tenistka Iveta Vacenovská. Té v přípravě na budoucí povolání pomáhá mentoringový program zaměřený na podporu žen ve vedoucích funkcích ve sportu, který zajišťuje Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV ve spolupráci s Českou trenérskou akademií.

Zúčastnila se olympijských her v Londýně i Riu de Janeiru, na Evropských hrách v Baku brala bronz v soutěži družstev a s týmem Linz AG Froschberg vyhrála Ligu mistrů. Aktuálně Vacenovská působí v trenérsko-metodické komisi České asociace stolního tenisu a nově se stala i členkou vedení svazu. Právě kvůli očekávání zcela nových situací se rozhodla využít mentoringový program. „Práce s lidmi, komunikace. Pro mě je to celkem nové. Jako bývalý sportovec jsem tady z této oblasti moc zkušeností neměla,“ vyjmenovává.

V rámci programu každá účastnice dostane svoji mentorku či mentora, s kterými se v průběhu roku věnují různým tématům. „My jsme s mentorkou o sobě na začátku zjišťovaly informace a následně jsme si vzhledem k mému budoucímu povolání stanovily cíle, jak bych třeba chtěla jako nějaký lídr naší pingpongové komunity vypadat. Víceméně program k tomuto cíli směřujeme,“ říká sportovkyně a pokračuje: „Většinou si zvolíme téma, o kterém diskutujeme. Já mám nějaké otázky a mentorka to tímto směrem vede a říká, jak by různé situace řešila ona. Nebo se třeba i před schůzkou v tom daném měsíci stane něco, co bych ráda probrala a dostala na to jiný názor.“

Většinou si zvolíme téma, o kterém diskutujeme. Já mám nějaké otázky a mentorka to tímto směrem vede a říká, jak by různé situace řešila ona.

Témata probírají na pravidelných setkáních. „V mém případě jde většinou o online schůzky, které jsou jednou za měsíc, jednou za měsíc a půl.“ Vše je přizpůsobeno možnostem jak účastnic, tak mentorek a mentorů.

Individuálnost a průběh setkání šitý na míru je největším benefitem programu. Vacenovská chce například do budoucna pomoc komunitě svého sportu. „Když to vztáhnu na stolně-tenisové prostředí, tak si myslím, že nám tam chybí nějaká komunikace mezi trenéry, trenéry a rodiči, vzájemná podpora, abychom táhli za jeden provaz a směřovali ke stejnému cíli, naučili se spolupracovat,“ hodnotí a dodává: „V tomhle směru si myslím, že může mentoringový program přispět. Mně dal nějaký nadhled, pozitivní přístup a myslím si, že to je velmi přínosné.“

Mentoringový program vzniká ve spolupráci s neziskovou organizací Odyssey a je určen pro deset žen z oblasti sportu. Aktuálně byla spuštěna registrace pro ročník třetí. Pokud máte ve vašem sportu ženy, které byste chtěli doporučit, zašlete jejich jméno, příjmení a kontakt na e-mail burgrova@olympic.cz. Termín pro zaslání navržených kandidátek je prodloužen do pondělí 5. června 2023 do 12:00 hodin. Nominace budou přijímány od sportovních svazů, ale také od sportovních klubů.

líbil se ti článek?