Šance pro ženy s vizí a snem. Mentoringový program je připraví na vedoucí funkce ve sportu

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Stále jsou jen jehlou v kupce sena. České ženy se zatím jen obtížně prosazují ve vedoucích funkcích napříč sportovním prostředím. Změnit by to mohl pilotní mentoringový program, který chystá Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru. Termín pro zaslání navržených kandidátek je středa 31. března. Svazy mohou navrhnout jednu trenérku a jednu ženu z managementu/exekutivy.

Mentoringový program má ambici pomoct ve čtyřech hlavních oblastech. „Jde o firemní kulturu, práci mimo komfortní zónu, sebevědomí a budování vztahů,“ vypočítává Ilona Burgrová, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV. „Ty obsahují věci, na které bychom se rádi zaměřili, a to je organizace jejich času, práce v mužském prostředí, jak uspět v konkurenčním prostředí, rychlost rozhodování, autentický vývoj stylu vedení nebo jak být schopná prodat sebe sama a svou vlastní práci.“

Chceme ženám dodat podporu a zlepšit některé aspekty jejich práce. Nicméně je to založené na tom, že ony samy už mají spoustu práce ve sportu za sebou.

Důležitými tématy jsou také pochopení vlastních silných stránek, networking a jeho důležitost či vyjednávací nebo vedoucí strategické schopnosti. „Chceme ženám dodat podporu a zlepšit některé aspekty jejich práce. Nicméně je to založené na tom, že ony samy už mají spoustu práce ve sportu za sebou. My jim podáváme pomocnou ruku ke zlepšení,“ dodává Burgrová. Návrhy kandidátek posílejte na mail burgrova@olympic.cz.  

Sen vášeň a ambice

Cílem je tedy přispět k navýšení počtu žen ve vedoucích pozicích v českém sportu. „Pilotní projekt je určen pro 10 žen - pět z manažerských a exekutivních pozic a pět trenérek,“ vypočítává Petr Graclík, generální sekretář ČOV. „Od všech účastnic se očekává, že mají sen, ambice a vášeň se zmíněným profesím dlouhodobě věnovat a přispět tak k vytváření a kultivaci sportovního prostředí.“

Program vzniká ve spolupráci s Českou trenérskou akademií a neziskovou organizací Odyssey (www.myodyssey.eu), která se již přes deset let věnuje mentorování žen v byznysovém prostředí. „Její zakladatelkou je Muriel Anton, bývalá velmi úspěšná CEO Oskaru/Vodafonu. Odyssey má nastavené potřebné systémy pro párování mentorů se zájemkyněmi, zásobník mentorů a mentorek a může projektu poskytnout i další administrativní podporu,“ líčí Burgrová.

Mentoringový program zahrnuje online propojení či osobního setkání mentor–mentee každý měsíc. Během roku budou mít také účastnice projektu možnost zapojit se i do webinářů, popřípadě přednášek a schůzek členek Odyssey. „Věříme, že tento projekt přispěje k navýšení počtu žen, které budou připravené zapojit se do svazových organizací, národních sportovních struktur, ale i do mezinárodních institucí,“ doplňuje Burgrová.

Pozvánku do programu obdržely všechny sekretariáty členů ČOV. V případě dotazů a přihlášek mohou kontaktovat Ilonu Burgrovou na emailu burgrova@olympic.cz.

líbil se ti článek?