Konec tabu. Janktův coming out otevřel dveře dalším sportovcům

Rovná příležitost
Rovná příležitost
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

„Jsem homosexuál. A už se nechci dále skrývat,“ promluvil nedávno otevřeně ve videu o své sexuální orientaci záložník národního týmu a pražské Sparty Jakub Jankto. V českém mužském fotbalovém prostředí se jedná o vůbec první coming out, a tak tento krok vzbudil vlnu emocí.

Ve sportu stále přetrvávají stereotypy. A jsou to především týmové sporty jako fotbal či hokej, kde se o homosexualitě nemluví. „O intimních věcech se v rámci vnitřní komunity sportovního prostředí moc nemluví. Tohle je takový první impulz, minimálně v tom našem prostředí, jak tu debatu otevřít,“ popsal Michal Šafář, sportovní psycholog z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci v pořadu České televize Studio 6.

Podstatnou roli tak při veřejném prohlášení fotbalisty hrála reakce samotného sportovního prostředí. „Nejdůležitější podle mě je, že se ozývají hlasy podpory ze strany sportovců a od lidí ze sportovní komunity,“ dodal.

Najednou s tématem, ke kterému někteří stále ještě přistupují dost opatrně, bylo možné propojit národní hrdost - "našeho" Jakuba Jankta podporují takové hvězdy!

Janktovi kromě domácí Sparty vyjádřily podporu další kluby z Česka i celého světa. K Arsenalu, Borussii Dortmund, AFC Ajax, Realu Madrid či FC Barceloně se navíc přidali i samotní hráči, ligy a organizace FIFA a UEFA. Jejich přístup ocenil i hokejový trenér extraligových Pardubic Radim Rulík: „Strašně se mi to líbilo a cítil jsem to stejně. Jankto má můj respekt a fandím mu, aby se cesta, kterou zvolil, ukázala jako jedna z možností v dnešní době. Velice to oceňuji.“

Vyznání záložníka do budoucna otevřelo dveře dalším sportovcům. „Já si myslím, že po tom, co jsem to zveřejnil já, tak ostatní vůbec nemusí mít strach. Jsem strašně rád, že je tady pozitivní příklad, a že se za mě postavilo hodně lidí a týmů a vidíme, že můžeme jet normálně, jako doteď,“ uvedl hráč pro Radiožurnál.

Podpora předních zahraničních fotbalistů a klubů navíc celou situaci proměnila i na mediální scéně. „Najednou s tématem, ke kterému někteří stále ještě přistupují dost opatrně, bylo možné propojit národní hrdost - "našeho" Jakuba Jankta podporují takové hvězdy! To byl jeden z hlavních způsobů vyprávění toho příběhu,“ popisuje Alice Němcová Tejkalová z Katedry žurnalistiky Univerzity Karlovy.

Na sociálních sítích zaznamenalo Janktovo video obrovský ohlas a informovala o něm jak česká, tak i zahraniční média. Novináři přitom sehráli v coming outu fotbalisty různé role. „Na začátku byl nešťastný tweet Luďka Mádla, ještě před oficiálním prohlášením, který se za něj opakovaně omlouval a bylo zjevné, že ho to lidsky velmi mrzí. Jen to ukazuje, jak speciální tohle téma pro český mediální prostor bylo. S tím souvisejí i diskuze, které se k tématu odehrávaly v některých redakcích po tom, co Jakub Jankto video zveřejnil,“ podotýká Němcová Tejkalová.

Média se potýkala s mnoha otázkami a stála před rozhodnutím, jak téma uchopit. Spousta sportovních žurnalistů se s ním ve své kariéře ještě nesetkala. „Kolik prostoru mu věnovat, zda se tvářit, že je to přece dneska normální, že je někdo homosexuál a nijak speciálně neinformovat, aby to nepůsobilo senzacechtivě, nebo zda větší pozornost věnovat. Jak k tomu přistoupit? Mají média vyjadřovat podporu takovým stanoviskům? Není to moc aktivistická role?“ přibližuje Němcová Tejkalová a dodává: „Co je problematické, jsou titulky typu: přiznal, že je gay. Přiznává se vina, v souvislosti s homosexualitou je to hodně nepatřičné spojení.“

V důsledku proběhlé diskuze by se jedním z nejdůležitějších poselství měla stát normalizace této problematiky. „Žádoucím a optimálním finále by mělo být, že všechny další případy už nebudou budit takovou pozornost, protože se to přijme jako něco, co do sportu patří a dominantní soustředění bude na výkon, a ne na orientaci,“ komentuje Šafář.

Psychická stránka má na výkon obrovský vliv, a jestli to někomu pomůže k tomu, že se zbaví břímě, pak je to jedině dobře.                            

První profesionální fotbalista, který se nebál v devadesátých letech promluvit o homosexualitě, byl Justin Fashanu. V červnu 2021 veřejně vystoupil hráč NFL Carl Nassib, o měsíc později zase hokejista s podepsaným kontraktem s týmem NHL Luke Prokop. V únoru se přidal Jakub Jankto. Ačkoliv sportovců, kteří se postaví strachu z reakce společnosti přibývá, stále jde pouze o výjimky.

Za svou trenérskou kariéru se s coming outem hráče nesetkal ani Rulík, jenž je zároveň reprezentačním koučem stříbrných mladíků U20. Kdyby k tomu ale došlo, má jasné stanovisko. „Každý takový hráč má mé sympatie, nemám s tím žádný problém. Je každého věc, jestli si zvolí o tom mluvit, nebo si to nechat pro sebe. Psychická stránka má na výkon obrovský vliv, a jestli to někomu pomůže k tomu, že se zbaví břímě, pak je to jedině dobře,“ komentuje a dodává: „Kdo s tím bojuje tím, že to drží v sobě, aby o tom nikdo nevěděl, svazuje ho to. Pro tyto případy může být Jankto vzorem, jak se s tím popasovat, vyrovnat.“

Na rozdíl od mužského světa, v tom ženském sexuální orientace zas takové tabu není. V listopadu 2019 natočila coming out brankářka pařížského PSG Barbora Votíková. A není to jenom fotbal. Dalšími Češkami, které v minulosti otevřeně promluvily, jsou například snowboardistka Šárka Pančochová nebo tenistka Martina Navrátilová.

Ať už sportovkyně nebo sportovci, mimo haly a stadiony to jsou lidé s běžnými každodenními problémy. „Ty se pak promítají do sportovního výkonu. Dost často řeší oblast vztahovou, sexuální, která je mimo sport jako takový. Je to velmi podobné, co zažívají běžní lidé ve svých bublinách a svých životech,“ dodává Šafář.

Ideálem blízké budoucnosti je doba, v níž ve sportovním prostředí nebudou veřejná prohlášení či obdobná videa potřeba. Jak v Česku, tak ve světě. Jak coming outy soukromé, tak veřejné. „Doufejme, že to bude co nejdříve a pro ostatní to bude daleko snadnější než pro mě,“ uzavírá Jankto.

líbil se ti článek?