Hvězdy české hokejové dvacítky z MS zářily už na Olympiádě mládeže. Kdo se blýskl i jako florbalista?

Olympiáda dětí a mládeže
1 Minuta čtení

Jsou to borci! Český hokejový tým do 20 let zazářil na mistrovství světa ve Švédsku. V týmu, který ve čtvrtfinále senzačně vyřadil Kanadu a nakonec vybojoval bronzové medaile, nastupuje i patnáct hráčů, již se v nedávné minulosti zúčastnili Olympiády dětí a mládeže. Útočník Dominik Rymon dokonce reprezentoval Karlovarský kraj nejen jako hokejista na ODM 2018, ale o rok později naskočil na letní olympiádu i jako florbalista.

Brankář Michael Hrabal, obránci Tomáš Cibulka, Tomáš Hamara či útočníci Robin Sapoušek a Eduard Šalé. To je jen částečný výčet jmen hokejistů, kteří nyní bojují za Česko na MS do 20 let a zúčastnili se i Olympiády dětí a mládeže, na kterou mají krásné vzpomínky.

„S výběrem Olomouckého kraje jsme odehráli na ODM 2020 dobrý turnaj a dostali jsme se do bojů o medaile. Nakonec jsme získali bronz, takže i díky tomu mám na ODM jenom ty nejlepší vzpomínky,“ usmíval se obránce Tomáš Galvas.

Jeho spoluhráč Dominik Rymon hrál na ODM už o dva roky dříve. „Vzpomínám si, že zimní ODM se hrála v Pardubickém kraji, hrál jsem za Karlovarský výběr a byl to nezapomenutelný zážitek. S kluky jsme se hodně bavili, sice se nám to nepovedlo nejlíp, ale i tak jsem si to užil,“ prozradil útočník.

A ODM se mu zalíbila natolik, že vyzkoušel i letní edici o rok později jako florbalista. „Kluci mě přemluvili, abych jim jel pomoct, a abych řekl pravdu, tak jsem v tom vůbec nebyl špatný. Florbal byl můj koníček, když jsem byl malý. Nakonec to byl velmi povedený turnaj a za mě byly obě olympiády super.“

Loni se ODM jako speciální hosté zúčastnili i stříbrný medailista z MS do 20 let 2023 útočník Matouš Menšík a tehdejší trenér juniorů Radim Rulík. Mladým hokejistům na Olympiádě mládeže pak předávali cenné zkušenosti.

 

Kromě Olympiády dětí a mládeže se řada hokejistů zúčastnila i dalších soutěží na takzvané olympijské cestě. Evropský olympijský festival mládeže 2022 (EYOF) ve finském Vuokatti absolvovali Ondřej Becher či Šimon Slavíček a skončili na 4. místě. Matyáš Šapovaliv reprezentoval Česko i na olympijských hrách mládeže 2020 ve švýcarském Lausanne, kde vybojoval bronz v turnaji mezinárodních týmů 3x3.

Olympijské hry mládeže: Medailový hokej 3 na 3 🏒
(3:16)
líbil se ti článek?