Hrdost trenéra navzdory ztracenému finále. Plzeňský kraj má hokejové stříbro

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Obrovské zklamání, slzy na krajíčku a hlava skloněná k ledu. Zdrcení plzeňští hokejisté si po těsně prohraném finále schovávali obličeje do dresů. Vymodlené zlato jim uteklo dvě minuty před koncem. Po druhé třetině vedli 2:0, v té poslední ale Moravskoslezský kraj třikrát udeřil a plzeňské naděje se rozplynuly. I přesto se od minulé Olympiády dětí a mládeže zlepšili o 11 míst!

„Finálový zápas se lámal ve druhé třetině, kde jsme měli šance poodskočit a zasadit rozhodující ránu. To se nepodařilo, dostali jsme gól, vzápětí ještě jeden smolný a na konci rozhodla drobná chybka a odskok puku. Bohužel, je to krutý, ale je to sport,“ řekl po utkání trenér plzeňského výběru Tomáš Pejchar.

Západočeši měli dvě třetiny utkání pod kontrolou. Poté se ale potvrdilo, že kontaktní gól na 1:2 bývá tou největší mentální zkouškou. Hráči Plzeňského kraje znervóznili a v půlce poslední dvacetiminutovky inkasovali. Za vyrovnaného stavu byl najednou na koni soupeř.

„Jsme hodně smutní a zklamaní. Ale víme, že musíme zvednou hlavy a jít dál. V šatně jsme si to vyříkali. Teď jsme rozlámaní, odpočineme si, a pak budeme makat dál,“ řekl kapitán Jiří Maxa. 

Plzeňáci vskutku makali. Ve čtyřech dnech nastoupili do osmi zápasů, ráno rozstříleli Královéhradecký kraj 5:2. Síly jim došly až v poslední třetině turnaje. Trenér přesto své hráče chválil. „Urputný, těžký utkání pro oba týmy. Před klukama smekám, měli extrémně těžký režim. Včera jsme se do postele dostali až těsně před půlnocí a hned v 6 ráno jsme cestovali do Vrchlabí.“

Vedle výborných výkonů na ledě tým ladil i mimo stadion. Z kádru byla cítit týmovost i fakt, že výběr tvořili hráči pouhých dvou klubů – HC Škoda Plzeň a HC Pilsen Wolves. „Byli jsme skvělá, fungující parta. Pár kluků bylo i zraněných, ale dali jsme se do kupy a šli se rvát o zlato. Já hned v druhém zápase dostal koňara a od té doby hraju přes bolest. Aby toho nebylo málo, večer před finále jsem si na pokoji dal hlavou o židli a rozsekl si obočí. Boj o medaile bych si ujít nenechal, čtyři stehy to spravily,“ pokračuje kapitán a velký bojovník Maxa.

Pokud na něco budou za pár let stříbrní medailisté z ODM 2023 s úsměvem vzpomínat, pak na fakt, že se během celých her mohli cítit jako opravdoví profesionálové. Finále dokonce odvysílalo ČT Sport. „Těsný výsledek je vždy pro poražené družstvo velkým zklamáním. Doufám, že to kluci rychle docení, protože druhé místo je nádherný výsledek,“ podpořil mladé talenty vedoucí výpravy Ladislav Harvánek.

Autor: Matěj Nový 

líbil se ti článek?