Trenér jel na závody se ségrou, já si vystačím sám, směje se medailista Volopich

ODM 2023
ODM 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Sourozenci září na snowboardu a ve svých věkových kategoriích patří mezi elitu. Daniel Tobias Volopich bojuje o medaile na Olympiádě dětí a mládeže (ODM) a Vanessa závodí na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOF). Obě akce se konají současně a společný trenér mohl jet jen s jedním z nich.

„Se ségrou se špičkujeme, ale zároveň oba vidíme toho druhého jako vzor. Ségra je na EYOF, já na ODM. Těžší konkurenci má ona, proto s ní jel i náš společný trenér. Já si poradím sám,“ směje se teprve třináctiletý závodník.

Oba sourozenci se mohou pochlubit medailemi z Olympiády dětí a mládeže. Vanessa vyhrála v roce 2020 dvě zlaté a její bratr Daniel nyní vybojoval druhé stříbro. Pojí je i to, že oba patří mezi nejtalentovanější snowboardisty u nás a oba trénuje legenda českého snowboardingu Richard Skandera. 

Ségru už ve vítězstvích nedoženu, tak musím přivést o medaili víc, jinak budu horší.


„Ke snowboardingu jsem nás přivedl já, oba jsme postupně sjížděli větší a větší kopce, soupeřili navzájem, a teď jezdíme velké závody po celém světě. Hory mají rádi i rodiče, takže často trénujeme v Rakousku nebo tady ve Špindlu,“ vypověděl Daniel. 

Vanessa mohla jet do Královéhradeckého kraje obhajovat zlaté medaile, ale byla nominována na Evropský olympijský festival mládeže v Itálii a dala přednost větší konkurenci. Daniel reprezentuje Plzeňský kraj na Olympiádě dětí a mládeže. V paralelním obřím slalomu i ve slopestylu skončil druhý, poslední šanci na zlato má ve snowboardcrossu. „Ségru už ve vítězstvích nedoženu, tak musím přivést o medaili víc, jinak budu horší,“ řekl usměvavý Volopich.

„Na svahu mám nejradši velké skoky a rejly, ty jsou moje silná stránka,“ popisuje Daniel svůj talent v jízdě na zábradlí. „Jednou týdně chodím i na gymnastiku. Nemám to povinně, ale baví mě to a zároveň cítím, že mě trénink gymnastiky zlepšuje na prkně,“ řekl reprezentant klubu boardMaster RS.

Sourozenci se na obou vrcholných akcích navzájem podporují a drží si palce na dálku. „Jsme v kontaktu. Voláme si a radíme navzájem, “ vyzdvihl dvakrát stříbrný Daniel Tobias sourozeneckou spolupráci.

Autor: Matěj Nový

líbil se ti článek?