Hrajte fair play! Na Olympiádě dětí a mládeže dostanou sportovci speciální ocenění

ODM 2022
ODM 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Podávat co nejlepší výkony a bojovat o medaile. Snaží se o to všichni sportovci, občas ale nastanou momenty, ve kterých je důležitější férovost a výsledky by měly jít stranou. Tato myšlenka je dlouhodobě jedním z pilířů Olympiády dětí a mládeže a k fair play chování vyzve účastníky na zahajovacím ceremoniálu Šárka Strachová. Za své činy mohou sportovci získat speciální placky, nebo dokonce hodinky PRIM.

Na všech sportovištích budou mít rozhodčí nebo organizátoři bílou kartu a v případě fair play chování ji vytáhnou. „Je to protipól k červeným a žlutým kartám. Jejím cílem je neupozorňovat během hry pouze na to, co je špatně, ale vyzdvihnout i to, co je pozitivní, férové, nebo týmové,“ popisuje předsedkyně Českého klubu fair play Šárka Strachová a dodává: „Čin si rozhodčí zapíše a předá komisi. Ta na závěr vybere jeden, který dostane cenu.“

Osoba, která se o vybraný čin zasloužila, bude oceněná speciálními hodinkami PRIM na slavnostním zakončení. To se odehraje ve čtvrtek 30. června od 18 hodin v Pevnosti poznání. Cenu bude předávat šestinásobný paralympijský vítěz a člen Českého klubu fair play Jiří Ježek.

S prázdnou ale neodejde nikdo. Každý sportovec, který si vyslouží bílou kartou, dostane na památku placku. „Může ji nosit viditelně na tričku, nebo mikině a motivovat tak ostatní děti k fair play chování,“ říká Strachová.

O činech fair play nás můžete informovat i vy, ať už jste sportovec, trenér, nebo divák! Pokud se v průběhu Olympiády dětí a mládeže setkáte s čestným chováním, dejte nám o tom vědět na instagramový účet nebo napiště na ODM@olympic.cz. Může se jednat například o pomoc ostatním sportovcům, opravení chybného výroku rozhodčích nebo třeba o respekt k soupeřovi v podobě gratulace po zápasu.

A pokud se chcete o fair play hodnotách dozvědět víc, nenechte si ujít Olympijskou zónu EDA, která bude po celou dobu konání akce v Olympijském domě. Nahlédnout zde budete moct také do nové komiksové knihy s postavičkami Edou a Olou. Kreslení sourozenci v ní dětem pomocí deseti příběhů přibližují férové chování hravou a především interaktivní formou.

líbil se ti článek?