Evropský týden sportu začíná už 23. září. Jak být pravidelně v pohybu?

Sport v okolí
Sport v okolí
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Najít si čas sportovat – to je motto dalšího ročníku Evropského týdne sportu, který začíná v pondělí 23. září. V České republice se stále zvyšuje negativní trend klesající pohybové aktivity. Statistiky navíc ukazují, že i přes finanční a geografickou dostupnost sportovišť v okolí bydliště si lidé neumějí najít na pohybové aktivity čas.

Aktuální statistiky Eurobarometr, které každé čtyři roky zpracovává Evropská komise, poukazují na pokles pohybové aktivity napříč všemi věkovými kategorii. Nejvýraznější je pokles u věkové kategorie 15-24 a 25-39 let, kde se jedná o 10 a více procent. Osmnáct procent Čechů se nevěnuje žádné aktivitě z důvodu nemoci či zdravotního handicapu. Hlavními důvody k nesportování je pro většinu nedostatek času a motivace k pohybu. Evropský týden sportu, který se již popáté koná v posledním zářijovém týdnu, má za cíl ukázat široké veřejnosti, proč je důležité najít si na pohyb alespoň 30 minut denně.

Ambasadory letošního ročníku jsou úspěšní atleti Denisa a Adam Helceletovi. Prostřednictvím online kampaně lidem dávají tipy, jak změnit své každodenní návyky a zařadit pohybovou aktivitu jako přirozenou součást života.

Na webu Sportvokoli.cz najdou zájemci přehled sportovních akcí, které se konají v rámci Evropského týdne sportu a mohou si na nich různé aktivity vyzkoušet.

V pátek 27. září rozebere téma pravidelného pohybu také odborná konference Pohyb na předpis?, kde se přednášející budou věnovat hlavnímu přínosu pohybu nejen z pohledu kondice a zdraví, ale také z ekonomického a celospolečenského významu.

Evropský týden sportu vyvrcholí v sobotu 28. září, kdy se ve spolupráci s Českou obcí sokolskou koná po celé republice #BeActive Noc sokoloven. Zájemci si vyzkouší různé sportovní aktivity, které jednotlivé sokolovny nabízí. To vše s bohatým doprovodným programe a navíc zdarma.

Celoevropský projekt odstartovalo v Česku již začátkem září republikové finále Sazka Olympijského víceboje, kde pod heslem #BeActive závodilo o medaile více než 600 dětí z celého Česka.

Evropský týden sportu je iniciativou Evropské komise a jeho koordinátorem v České republice je Český olympijský výbor.

líbil se ti článek?