Evropské hry 2019: Třináct medailí, skvělá atmosféra v týmu i motivace pro Tokio

Evropské hry 2019
Evropské hry 2019
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Třináct medailí přivezli čeští sportovci z Evropských her v Minsku. S poslední částí výpravy se do Prahy vrátili stříbrná gymnastka Aneta Holasová, bronzová cyklistka Jarmila Machačová a také zlatý medailista Tomáš Bábek. Vítěz kilometru s pevným startem byl českým vlajkonošem na slavnostním zakončení druhých Evropských her.

„Byla to pro mě velká čest. Chtěl jsem vlajku nést se dvěma medailemi na krku, ale nepodařilo se to. Trochu mě mrzí, že jak jsem nesl vlajku s ostatnímu vlajkonoši, tak jsem nebyl s týmem. Ale i tak to byl obrovský zážitek,“ řekl úspěšný dráhový cyklista, který kvůli pádu přišel o šanci na medaili v keirinu.

Oproti prvním Evropským hrám v Baku 2015, odkud výprava odvezla dvě stříbra a pět bronzů, český tým medailový zisk téměř zdvojnásobil. „Z hlediska výsledků byly letošní Evropské hry v Minsku úplně skvělé. Myslím, že ani největší optimisté nečekali, že získáme třináct medailí. Tím, že úspěchů bylo hodně a přicházely od prvního dne her, byla atmosféra v celém týmu výborná od samého začátku,“ řekl Martin Doktor, šéf mise a sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Střelci na výsluní

V Minsku excelovali střelci, kteří získali sedm medailí. David Kostelecký v trapu přidal k prvnímu českému zlatu také místo pro olympijské hry v Tokiu, kvótu vystřílela i Nikola Mazurová ve vzduchovce. „Střelci se vrátili na výsluní. Vždycky patřili k tahounům olympijských výprav, výsledky mívali pokaždé slušné, ale v Minsku se jim závody extrémně povedly. Věřím, že je to pro ně skvělá motivace a potvrzení toho, že jdou dobrou cestou,“ uvedl Doktor.

Tři medaile přidali cyklisté – Jan Bárta získal bronz v časovce, Jarmila Machačová vybojovala stejnou medaili na dráze v bodovacím závodě, její kolega Tomáš Bábek dosáhl na zlato. Dvě stříbra patřila atletickým štafetám v novém systému soutěží Dynamic New Athletics. Největší překvapení přišlo úplně na konec, a to stříbro Anety Holasové za prostná.

„Nečekali jsme, že budeme mít medaili z gymnastiky,“ řekl Martin Doktor. „Sportovci měli skvělou oporu ve svých realizačních týmech, které jim přichystaly výborné zázemí. Všichni přispěli k úspěchu. Měli jsme i dost čtvrtých a pátých míst nebo umístění do desítky. Řada sportovců si v Minsku potvrdila, že je v evropské špičce a že boj o olympijské hry nebo na nich může být úspěšný.“

Organizace jako na olympijských hrách

Evropské hry v Minsku si pochvaloval z organizační stránky. „Byly velice dobře zorganizované. Sportovci se tady mohli cítit jako na olympijských hrách.“ Další edice proběhne v roce 2023 v polském Krakově. „Poláci jsou velmi sportovní národ. Máme za sebou krásné Světové hry ve Vratislavi, které v roce 2017 uspořádali velice slušně. Krakov to taky jistě zvládne,“ dodal Martin Doktor. „Navíc je skvělé, že Krakov je blízko, a tak fanoušci budou moci přijet podpořit české sportovce přímo na místo. Bude to třeba, protože díky všem medailím z Minsku máme hodně vysoko nasazenou laťku.“

Podívejte se na fotogalerii ZDE.

Foto: ČOV/Václav Pancer

líbil se ti článek?