Doktor Jiří Dostal: Nesmíme dělat ze zdravých nemocné

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Pandemie covidu výrazně ovlivnila sportovní prostředí. V novém podcastu Přes Příkop se uznávaný doktor Jiří Dostal zaměřil na to, jak opět nastartovat sportování v Česku.

Nyní se, doufejme, situace pomalu vrací do normálu. Jak se opět zapojit do sportovního života? „Tady máte návod. Nepotřebujete vůbec nic, pouze cit a brzdu v hlavě, že když něco nefunguje tak, jako v minulosti, tak můžu mít problém a můžu se nad tím zamyslet. Potřebuji jen základní selský rozum. Nesmíme dělat ze zdravých lidí nemocné,“ říká Dostal, vedoucí lékař Centra sportovní medicíny.

Zároveň se také ohlíží za tím, jakým způsobem se po zranění či prodělané nemoci vraceli k tréninku sportovci dříve. „Žádný z nich neměl žádné zařízení, kterým by se mohl měřit. A přesto všichni byli zranění, nemocní a někteří dokonce vážně nemocní. Všichni se ale k tomu sportu vrátili. Trénovali na základě znalosti, pocitů či případně tréninkového plánu.“

Jakou zprávu elitní lékař předává posluchačům na závěr?. „Každá krize přináší příležitosti. Máme unikátní příležitost provést reset toho, jak jsme se chovali. Jedna z věcí, která úplně utekla, je nespecifický pohyb. To je jedna z věcí, která výrazně negativně ovlivňuje jakékoliv sportování a zdraví populace,“ dodává Dostal, který jako příklad uvádí rozdíl v pohybu mezi ním a svou dcerou.

líbil se ti článek?