Další zlato a bronz! Poslední medaile české výpravy v Baku získali půlkař Davidík a tenistka Šalková

EYOF 2019
EYOF 2019
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Šest medailí. Takový je konečný počet cenných kovů českých sportovců z Evropského olympijského festivalu mládeže v Baku. Během finálového dne doplnili medailové skóre atlet Jakub Davidík zlatým během na 800 metrů a tenistka Dominika Šalková bronzem v singlu.

„Věřil jsem si. Věděl jsem, že to může být zlatá. A povedlo se,“ okomentoval svůj výkon Jakub Davidík. Pro zlatou medaili si ve finále doběhl v čase 1:51,02 a stříbrného medailistu z Polska porazil bez jedné setiny o dvě sekundy. „Myslel jsem si, že poběžím rychleji, ale první kolo bylo hodně pomalé. Až tři sta metrů před cílem jsem do toho chtěl jít naplno a zrychlil jsem. Takže ve výsledku jsem se závodem spokojený.“ Davidíkův osobní rekord na osmistovce je ještě téměř o jednu sekundu rychlejší.

Sedmnáctiletý půlkař si odváží medaili už z druhého Evropského olympijského festivalu mládeže. Tu první, bronzovou, získal na EYOF 2017 v Gyôru. „Tam jsem si udělal velký osobák o dvě a půl sekundy, to bylo i pro mě obrovské překvapení,“ řekl zlatý medailista z Baku, který závodí za TJ Baník Stříbro.

O rok později svůj medailový úspěch na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires nezopakoval. „Loňská sezona byla celá špatná, moc se mi nedařilo.“ Olympijským závodům v Baku ale přizpůsobil svou letošní přípravu. Zaměřoval se právě na vzdálenost 800 metrů. A vyplatilo se! „Tahle medaile je pro můj zatím největší úspěch, moc si toho vážím,“ uzavřel Davidík, jenž rád rybaří.

Bronzová odplata za prohrané semifinále

Po pátečním nevydařeném semifinále singlu už Dominika Šalková, bronzová medailistka z deblu s Lindou Klimovičovou, nad další medailí moc nepřemýšlela. Boj o bronz v dívčím singlu však byl napínavý do posledního míčku. „I tentokrát jsem měla kousek od prohry, ale otočila jsem to a jsem moc ráda za třetí místo,“ řekla s úsměvem a s medailí na krku Šalková.

„V prvním setu dělala soupeřka hodně chyb, takže jsem vedla 6:2, ale potom se chytla a dostala jsem v druhém setu 0:6,“ popsala dramatický zápas mladá tenistka. „V supertiebreaku jsem si ze začátku moc nevěřila, když soupeřka vyhrávala 5:9, ale řekla jsem si, že to otočím a povedlo se.“

Talentovanou tenistku z Prahy čekají po návratu tréninky na antuce a v srpnu se chystá na Pardubickou juniorku.

líbil se ti článek?