Český mladík šel „rozbít“ bazén a na Evropském olympijském festivalu mládeže doplaval pro bronz

EYOF 2019
EYOF 2019
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na startovní bloky nastoupil s jedinou myšlenkou. „Že ten bazén chci „rozbít“ a dát do toho všechno. Tak to mám vždycky,“ směje se Jakub Bursa. Šestnáctiletý plavec z Jablonce nad Nisou si na Evropském olympijském festivalu mládeže v Baku doplaval pro bronz – 400 metrů polohově navíc zvládl v novém osobním i českém dorosteneckém rekordu 4:24,21.

Tak rychle jako on letos neplaval nikdo jiný z Čechů ani mezi dospělými. „Je to velká pocta. Z výsledkem jsem nadprůměrně spokojený, tohle jsem nečekal,“ přiznává. „Čas je pro mě velice dobrý, měl jsem v sezoně zaplaváno 4:27. Osobní rekord jsem si vylepšil o tři sekundy.“

Při prvních startech v Baku se přitom úplně dobře necítil. „Ale ve středu jsem na polohové dvoustovce skončil pátý s výrazným osobákem. Takže to už hodnotím pozitivně,“ líčí mladík, jehož připravuje trenér Štěpán Matek.

I proto tajně na medaili pomýšlel. „Je to pro mě nejhodnotnější výsledek a určitě mi otevřel brány do budoucna,“ říká Bursa, kterého v hledišti podpořili i rodiče.

Tajemství jeho úspěchu?
„Je ohromně pracovitý a zodpovědný,“ prozrazuje na něj reprezentační trenér Libor Kohut.

České plavání má svou budoucnost...

Foto: České plavání

líbil se ti článek?