Co je teqball? Sport míčových kouzelníků! A Čechům se v něm daří

Evropské hry 2023
Evropské hry 2023
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Zájem o tento sport raketově roste. Teqball vznikl v Maďarsku roce 2016 a už teď se hraje ve 135 zemích světa. Letos měl dokonce premiéru na Evropských hrách v Krakově, kde zazářila i čtveřice českých reprezentantů. „Lidi se mi smějí, když to říkám, ale já věřím, že až mi bude 50 let, tak v Los Angeles 2028 bude olympiáda, a já bych na ní chtěl být s teqballem jako aktivní hráč,“ plánuje pětačtyřicetiletý Petr Bubniak, bývalý pětinásobný mistr světa v nohejbale, a nyní skvělý hráč teqballu.

Pokud chcete lidem nejjednodušeji představit teqball, používá se přirovnání, že jde o nohejbal na stole. Na rozdíl od nohejbalu je to ale technicky náročnější sport. „Je to koncipováno tak, že hráč musí být univerzál a musí umět hrát všemi částmi těla. U nohejbalu potřebujete jen pravou nohu a dobrou smeč. Podle pravidel se musí v teqballu střídat doteky i útoky,“ představil ve stručnosti teqball Vlastimil Báča, prezident České asociace teqballu.

Právě větší náročnost může zezačátku nové hráče odradit. „Někdo si to vyzkouší, řekne si, že je to zábava, ale musel by víc trénovat. Pokrok je pak ale rychlý. Důležité je nenechat se odradit hned na začátku,“ zdůrazňuje Báča, který v roce 2019 přivedl tento sport „míčových kouzelníků“ do Česka. „Všiml jsme si toho na internetu, když jsem viděl videa, jak u teqballového stolu hrají Messi nebo Ronaldinho. Původně to měla být pouze pomůcka na zlepšení techniky, ale lidi to začalo víc bavit a udělali z toho sport.“

Teqball okouzlil Krakov

Teqball začal získávat rychle na popularitě. Po světě se pořádají pravidelné soutěže, a navíc jsou i pro úspěšné teqballisty finančně zajímavé. „Špička našeho sportu je hodně v Evropě. Maďarsko, Rumunsko Polsko, Francie, a pak jsme my. Teqball má hodně šikovných hráčů i v Americe, Brazílii či Africe. A hodně dobří jsou teď Thajci,“ uvedl Báča, jehož nadchla možnost představit širšímu publiku tento zajímavý sport na Evropských hrách v Polsku.

Všechny zápasy se odehrávaly na nejprestižnějším místě – historickém Hlavním náměstí v Krakově. A skoro vždy byla všechna místa na tribunách zaplněná. Diváci doslova hltali neuvěřitelné kousky, které sportovci s míčem předváděli. „I díky divácké atraktivitě teqballu věřím, že se jednou dostane i na olympijské hry. Třeba už pro Los Angeles 2028 by se to mohlo podařit,“ věří Báča.

A s teqballem na olympijské hry by se rád dostal i pětačtyřicetiletý Petr Bubniak. Bývalý nohejbalovým mistr světa se k tomuto novému sportu dostal náhodou. „Koncem roku 2019 jsem navštívil webové stránky našeho nohejbalu, a viděl jsem tam pozvánku na teqball. Podíval jsem se na videa a už tehdy mi bylo jasné, že se mi tenhle sport bude líbit, a bude to pro mě nová motivace,“ prozradil Bubniak.

První setkání s teqballem na vlastní kůži ale nebylo tak jednoduché. „Myslel jsme si o sobě, že patřím k jedněm z nejtechničtějších hráčů. Teqball mě vyvedl z omylu. Když vidím, co tady na Evropských hrách předvádí někteří hráči, tak je to neskutečný. Pořád je se co učit. Každý, kdo má trochu vztah k balonu, tak ho to okamžitě vtáhne. Je to hrozně moc chytlavý sport,“ culil se Bubniak, který je rád, že se o teqball zajímá čím dál víc lidí.

Nohejbal není tak akční

V Česku je nyní už přes 300 stolů na teqball ať už v parcích, na hřištích či školách. Polovina ligových fotbalových klubů stoly využívá během tréninku. „Jde na nich provozovat i stolní tenis a nejen ten. Je to univerzální stůl pro 5 různých sportů. Profesionální stůl stojí 60 až 80 tisíc korun. Dají se pořídit i hobby stoly od 40 tisíc korun,“ řekl Báča.

Mezi teqballovou elitu se řadí i Lukáš Flaks a Gabriela Zachová. Na Evropských hrách si spolu zahráli smíšenou čtyřhru a dostali se mezi nejlepší čtyři týmy. „Byla to naše první velká zkušenost hrát v této atmosféře. Hrajeme hlavně pro lidi. Je to show a musíme si na to zvyknout,“ uvedl Zach, který 20 let hrával nohejbal. „Oproti teqballu mi nohejbal najednou přijde pomalý a občas se u toho člověk i nudí.“ Se svým kolegou souhlasí i nohejbalistka Zachová. „Teqball mě víc baví. Je to akčnější sport.“

líbil se ti článek?