Chtějí zazářit! 95 mladých českých sportovců letí na EYOF do Mariboru

EYOF 2023
EYOF 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už brzy to vypukne. Od 23. do 29. července bude Česko reprezentovat 95 českých sportovců ve slovinském Mariboru na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOF). Jaké nové sporty se objeví v programu festivalu, a kde budete moci EYOF sledovat?

Na loňském Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici vybojovala česká výprava rekordních čtrnáct medailí a z toho hned tři zlaté. Nejvíce se tehdy dařilo atletům, kteří vytěžili pro Česko jedenáct cenných kovů. Na Slovensku šlo tehdy o největší medailový úspěch české výpravy v třicetileté historii letní edice Evropského olympijského festivalu mládeže.

Kvůli pandemii covid 19 se minulé Evropské olympijské festivaly mládeže musely posouvat. Letos tak došlo na situaci, že letní edice EYOF se nekoná klasicky po dvou letech, ale už po roce. V Mariboru tak bude soutěžit řada medailistů z Banské Bystrice jako například zlatý skokan do dálky Petr Meindlschmid či vítěz závodu na 110 metrů překážek Matyáš Zach. Ve výpravě se objeví ale i mnoho nových nadějí jako je sportovní gymnastka Vanesa Mašová či skateboardistka Nikol Jeníková.

Ve slovinském Mariboru se sejde na 3600 sportovců ve věku 14 až 18 let ze 48 evropských zemí. Soutěžit budou na EYOF v jedenácti sportech – atletika, basketbal 3x3, házená, horská kola, judo, plavání, silniční cyklistika, skateboarding, sportovní gymnastika, tenis a volejbal.

Poprvé v historii Evropského olympijského festivalu mládeže se bude závodit na horských kolech a skateboardu a hrát turnaj v basketbalu 3x3.

„Evropský olympijský festival mládeže je pro mnohé mladé sportovce prvním velkým měřením sil s mezinárodní konkurencí. Jde především o to, aby na vlastní kůži poznali olympijskou atmosféru a zažili průběh multisportovní akce,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV, který je šéfem české výpravy v Mariboru.

Slavnostní zahájení letní edice Evropského olympijského festivalu mládeže proběhne 23. července od 20:30 hodin na multifunkčním stadionu Ljudski vrt, kde hraje domácí zápasy fotbalový tým NK Maribor a koná se zde řada kulturních akcí. Přímý přenos ze zahájení, a následné soutěže můžete sledovat ZDE.

Program Evropského olympijského festivalu mládeže, a kdo nás bude reprezentovat, naleznete v olympijské aplikaci či na webu olympijskytym.cz.

líbil se ti článek?