Cenu fair play za rok 2020 získal fotbalový trenér Dušan Uhrin či herec Alfred Strejček

Fair Play
Fair Play
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Do českých dějin se zapsal především jako strůjce stříbra z mistrovství Evropy 1996 v Anglii. Mužstvo s tehdejšími mladíky Karlem Poborským nebo Pavlem Nedvědem tehdy překvapilo všechny. Zdaleka však nešlo o jediný trenérský úspěch Dušana Uhrina. Právě jemu udělil Český klub fair play, který je součástí Českého olympijského výboru, cenu za celoživotní postoj pro rok 2020.

„Upřímně jsem toto ocenění nečekal. Moc si toho vážím, ale když mám jít na pódium, jsem vždy víc nervózní než před zápasem,“ řekl Uhrin. „Vždy jsem hráčům vštěpoval zásady fair play a snažil jsem se tak i chovat jako trenér.“   

Uhrin začátkem devadesátých let přivedl pražskou Spartu ke třetímu místu v nultém ročníku Ligy mistrů, sparťané porazili i slavnou Barcelonu. Hráči si vždy vážili jeho velkorysosti a demokratického přístupu. Uhrin patří k tuzemským fotbalovým legendám, celkem pětkrát vyhrál českou anketu Trenér roku, byl vyhlášen nejlepším trenérem Evropy roku 1996 a vstoupil do síně slávy jak fotbalové asociace, tak Českého olympijského výboru.

Olympijská zóna EDA: Šárka Strachová předává dětem hodnoty fair play
(03:19)

Cenu převzal z rukou Šárky Strachové, předsedkyně klubu fair play, a Jiřího Kejvala, předsedy ČOV. „Když jsem před rokem přebírala po Květě Peckové předsednictví klubu fair play, vůbec jsem netušila, jak těžký rok nás čeká. O to víc si vážím všech oceněných a děkuju kolegům za skvělou spolupráci,” prozradila Strachová.

Za propagaci fair play

Herec a sportovec Alfred Strejček se zapojil do práce v předsednictvu Českého klubu fair play krátce po jeho založení a působil v něm několik volebních období. Kvůli pracovnímu vytížení se posléze musel pozice v předsednictvu vzdát, přesto pravidelně a bez nároků na honorář dál vystupoval na slavnostních vyhlášeních. Předsednictvo Českého klubu fair play uděluje panu Alfredu Strejčkovi, který v listopadu oslaví významné životní jubileum, stříbrnou plaketu za celoživotní propagaci fair play.

Speciální cena                

Česká rekordmanka v hodu kladivem Kateřina Šafránková začala po loňském propuknutí pandemie covidu-19 šít roušky, které v té době byly nedostatkovým zbožím. Šila nejen pro své kamarády a známé, ale také pro další spoluobčany nebo třeba pro nemocnici v Kolíně. Nebylo výjimkou, že se od šicího stroje zvedla třeba až v půl druhé v noci. „Nemohla jsem chodit na tréninky, a tak jsem začala šít, a nakonec jsem vyrobila přes 700 roušek,“ líčila. „Ceny si moc vážím, ale doufám že už se situace nebude opakovat.“ 

Diplom za čin fair play

Nejlepší čeští beachvolejbalisté Ondřej PerušičDavid Schweiner na mistrovství republiky v Opavě v dramatickém čtvrtfinále dvakrát opravili rozhodčí a dva sporné míče přiznali soupeřům. Nakonec přesto vybojovali první společný domácí titul. Fotbalista Karviné Michal Papadopulos předvedl v ligovém kole proti Zlínu gesto, které ocenili všichni aktéři utkání.

David Svoboda: Sport v nás probouzí fair play
(2:10)

V 73. minutě mohla Karviná snížit na 1:2 po gólu Dávida Guby. Rozhodčí Pavel Orel po kontrole videozáznamu branku uznal, bývalý reprezentant Michal Papadopulos mu však následně oznámil, že míč na spoluhráče, který stál v ofsajdové pozici, posunul hlavou on.

Diplom za záchranu života

Během utkání Kolína s Libercem B o přestávce zkolaboval rozhodčí Luboš Vala. Precizní první pomoc sudímu poskytli předseda kolínského klubu Vladimír Zeman, oddílový lékař Jan Balík a především fotbalista Ondřej Soběslav. Civilním povoláním policista masíroval až do příjezdu záchranky bezvládnému rozhodčímu patnáct minut srdce a podle lékařů mu tím zachránil život.

Olympijské hodnoty, mezi něž fair play jednání patří, jsou důležité nejen ve sportu, ale i v životě.

Adam Hrádek, Adam Rudolf, Adam Košnar a Otakar Štursa – mladí kanoisté z klubu Prosport Sezemice pomohli zachránit život svému šestnáctiletému kamarádovi, který při posledním tréninku před startem mistrovství republiky v Račicích zkolaboval přímo na vodě. Z lodi vypadl a hrozilo, že utone.

Čtyři jeho kolegové z klubu pro něj okamžitě skočili a vytáhli ho nad hladinu. „Olympijské hodnoty, mezi něž fair play jednání patří, jsou důležité nejen ve sportu, ale i v životě. O to víc vážím toho, že se mezi oceněnými každý rok objevují i mladí sportovci,“ vyzdvihl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Dopis s oceněním férového gesta pak získal hokejista Jaromír Jágr, který v zápase s Plzní upozornil rozhodčí, že ho soupeř nefauloval.

líbil se ti článek?