Byl to hokejový génius! Sto let od narození legendárního útočníka Zábrodského

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Patřil k nejlepším hokejistům světa. Útočník Vladimír Zábrodský se narodil před sto lety 7. března 1923 a výrazně se podílel na největších úspěších našeho hokeje. Kromě toho Československo reprezentoval i jako tenista v Davis Cupu.

Od mládí budil v kabině i na ledě velký respekt a přezdívalo se mu proto Velký šéf. Vladimír Zábrodský začínal s hokejem na Štvanici v LTC Praha, kde ho vedl jeho otec Oldřich. Na druhé straně známého pražského ostrova zářil Vladimír i jako tenista n kurtech.

Od roku 1946 byl v hokejovém reprezentačním mužstvu Československa. Na mistrovství světa 1947 v Praze se výrazně podílel na zisku historicky prvního mistrovského titulu. O rok později byl s národním týmem kousek i od zlaté olympijské medaile. Na hrách ve Svatém Mořici Československo poprvé v historii neprohrálo s Kanadou. Po remíze 0:0 mělo stejný počet bodů jako Kanada, ale o jejím vítězství rozhodl lepší brankový poměr. Nakonec tak československý tým přivezl domů stříbrné olympijské medaile.

TOP: 4 čeští obojživelníci 🤩
(3:09)

O rok později národní tým slavil zlato. Na světovém šampionátu 1949 ve Stockholmu triumfoval ve finálové skupině o 2 body před Kanadou i USA. Jenže k obhajobě v roce 1950 zlatá hokejová generace už nedostala šanci. Komunistická Státní bezpečnost pozavírala většinu reprezentantů, kteří byli následně ve vykonstruovaných procesech odsouzeni k dlouholetému vězení.

Zábrodský zůstal na svobodě a mohl nadále hrát hokej. Ne však v dresu národního týmu. Od roku 1950 působil jako hrající trenér Sparty, se kterou v letech 1953 a 1954 získal titul mistra

Československa. V roce 1954 Zábrodského nový trenér reprezentace a jeho někdejší spoluhráč Vladimír Bouzek povolal zpět do týmu Československa.

Vladimír Zábrodský
07. 03. 1923, Praha
Lední hokej
Počet stříbrných medailí
1

Pod jeho vedením si zahrál na dvou MS a v roce 1955 z toho byla bronzová medaile. Na zimních olympijských hrách 1956 v Cortině d’Ampezzo však družstvo Československa skončilo na pátém místě a bylo z toho obrovské zklamání. Za reprezentaci odehrál Zábrodský 94 zápasů a vstřelil 158 branek.

V roce 1965 se rozhodl Zábrodský i s rodinou emigrovat. Nevrátil se ze zahraniční dovolené v Jugoslávii a usadil se ve Švédsku, kde vedl několik hokejových klubů v nejvyšší soutěži jako například Leksand, Rögle či Djurgarden.

Jako skvělý tenista později ve Švédsku trénoval i tenis. Vždyť v letech 1948 až 1955 reprezentoval Československo v Davis Cupu.

V roce 1997 byl uveden Vladimír Zábrodský do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. V listopadu 2008 také do Síně slávy českého hokeje. V anketě o nejlepšího českého hokejistu 20. století skončil na třetím místě za Dominikem HaškemJaromírem Jágrem.

Hokejový génius Vladimír Zábrodský zemřel ve věku 97 let 20. března 2020 ve Stockholmu.  

líbil se ti článek?