https://www.youtube.com/watch?v=6vGvXRoepI8

Brno olympijským srdcem Česka! Oheň zapálil krasobruslař Verner

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Zima střídá léto, tentokrát v mnohem kratším gardu, než je to obvyklé. Půl roku po letní edici se v Brně znovu otevřel Olympijský festival. V areálu Nová Zbrojovka se nyní kromě sportování fandí zimním sportovcům na hrách v Pekingu 2022. Oheň zapálil ambasador Tomáš Verner, evropský šampion v krasobruslení 2008. Pochodeň symbolicky převzal z rukou tenistky Lucie Šafářové, která byla tváří festivalu v létě při hrách v Tokiu.

Ambasador Tomáš Verner zve na Olympijský festival 2022!
(0:19)

„Až jsem se vyděsil, jak je to tady skvělé. Laťka je tak vysoko, že strávím odpoledne studováním materiálů Lucky, jak být tím nejlepším ambasadorem. Cítím tu odpovědnost, vnímám ty pohledy, ale je to obrovská čest,“ popsal Verner. Festival nabízí dvacet sportů a bude fungovat 17 dní.

„Jsme rádi, že se nám podařilo i v těžkých podmínkách Olympijský festival uskutečnit a děkuji statutárnímu městu Brnu, panu hejtmanovi za Jihomoravský kraj, našim partnerům a hlavně vám, že jste přišli. Mějte dobru náladu, fanděte, sportujte, užívejte si. To je asi v této době nejdůležitější,“ vyzval Libor Varhaník, místopředseda Českého olympijského výboru.

Pojďme fandit

Brány Olympijského festivalu se otevřely v pátek 4. února už v devět hodin ráno. Oficiální program v rámci slavnostního zahájení začal v 11:00, kdy vyběhl s pochodní od úřadu Jihomoravského kraje hejtman Jan Grolich. V doprovodu olympijského vítěze z Tokia Jiřího Liptáka zamířil před magistrát města Brna, kde na ně čekal radní Jaroslav Suchý a sportovní střelec Jakub Tomeček. Postupně se do štafety zapojili i Petr Švancara, Šárka Razýmová, Aleš Razým, Alžběta Baudyšová a Klára Křížová. A u brány areálu převzala pochodeň ambasadorka letní edice tenistka Lucie Šafářová.

Doteď jsme byli my jako spolupořadatelé společně s Českým olympijským výborem nervózní z toho, jestli se festival uskuteční. Ale teď už jsme nervózní jenom z toho, jak naši sportovci dopadnou.

Na pódiu pronesli několik slov také hosté a pořadatelé akce. „Věřím, že naši sportovci na olympijských hrách uspějí. My jsme tady proto, abychom jim fandili. V příštích dnech se nám bude dmout hruď pýchou nad každou medailí a já nám ze srdce přeji, aby těch medailí bylo co nejvíc a abychom ukázali, že naše republika opravdu umí,“ pronesl Petr Gazdík, ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser pak podpořil myšlenku návratu dětí ke sportu. „Účelem těchto festivalů je, abychom podporovali naše sportovce, reprezentanty a samozřejmě funkcionáře, trenéry i ostatní. Druhým úkolem je podporovat a prosazovat olympijskou myšlenku, se kterou jsme určitě všichni ztotožnění. A tím dalším je aktivace nás všech ke sportu,“ řekl. „A na to prosím nezapomínejme, zejména v tuto dobu, kdy potřebuje, aby se všichni, nejenom děti, po pandemii hýbali a sportovali. Nemusíte být olympijští vítězové, nemusíte být mistři světa, ale prosím, uvědomte si, že pohyb má být a musí být součástí vašich životů.“

Sportovní srdce bije v Brně

Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje, toto vnímá zlomový bod. „Doteď jsme byli my jako spolupořadatelé společně s Českým olympijským výborem nervózní z toho, jestli se festival uskuteční. Ale teď už jsme nervózní jenom z toho, jak naši sportovci dopadnou,“ prozradil. „A já nám všem přeju, abychom si co nejvíc krát mohli říct: JO!,“

Podle radního pro školství a sport města Jaroslava Suchého se Brno stává sportovním srdcem České republiky. „Alespoň na dobu olympiády. Věřím, že si tady všichni, nebo alespoň někteří z vás najdou svůj sport. Vyhrát může vždy jen jeden. Ale kdo přijde na Olympijský festival a něco si vyzkouší, už je vítězem.“

Součástí programu na pódiu byla i vzpomínka na skokana na lyžích Jiřího Rašku, který by v tento den oslavil 81. narozeniny. Jeho vnuk Jan Mazoch přivezl i původní raškovku, která se stala motivem pro čepici v olympijské kolekci.

Následovalo otevření sportovišť. Curlingovou halu otevřelo video Alžběty Baudyšové, biatlonovou střelnici otestoval Aleš Razým a Jiří Lipták, skokanský můstek otevřel Jan Mazoch, snowpark Šárka Razýmová, Klára Křížová a Jan Novák, rychlobruslařskou dráhu Petr Švancara a Josef Balej, dráhu pro boby, saně a skeleton sólisté z Městského divadla Brno a jako poslední přišla řada na kluziště, na kterém se exhibičním vystoupením představily malé krasobruslařky společně se svým trenérem Tomášem Vernerem.

Program na další dny najdete na webu www.olympijskyfestival.cz.

 
líbil se ti článek?