Podařilo se! Olympijské festivaly navrátily děti ke sportu

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Byl to krásný pohled. Desítky tisíc dětí zavítaly s rodiči na Olympijské festivaly v Praze a Brně, kde si mohly vyzkoušet přes 30 sportů. A podle ohlasů nadšených malých návštěvníků nezůstane jen u zkoušky, ale většina z nich si najde cestu ke sportu i po skončení oblíbené sportovní akce.

Ambasadorky Festivalů, olympijské medailisty a matky Lucie ŠafářováKateřina Emmons jsou rády, že mohou podpořit projekt, který má ambiciózní cíl. „Na Olympijském festivalu se prezentuje přes třicet svazů a děti si tak vyzkouší mnoho různých sportů, které by normálně neměly šanci v životě poznat. Festivaly mají skvělou atmosféru,“ říká olympijská vítězka Emmons.

Už jen cesta na Festival se dá spojit se sportem. V Praze lze na hodinu půjčit elektrokolo Specialized, na kterém projedete Stromovkou přímo až ke vstupu do areálu Olympijského festivalu. V Brně jsou zase pro návštěvníky připraveny speciální cyklo trasy.

Já jsem tu ještě nebyla a hrozně se mi tady líbí.

Zatímco olympionici bojují v Tokiu o medaile, děti i dospělí si mohou v Praze a Brně pořídit u vstupu hrací karty Kinder Joy of moving a soutěžit o diplom, medaili nebo dárek. Stačí plnit úkoly na sportovních stanovištích. Těch je v Praze i Brně dvacet. A čím více jich projdete, tím lepší odměnu získáte.

Vyzkoušet si můžete jízdu na skejtu v Toyota Skate parku, přesnou mušku na Anygence Lukostřelbě, jak vám to jde s hokejkou na T-Mobile Florbal hřišti nebo prověřit své schopnosti na písku ve Wienerberger Beach aréně.

Řadu sportů si na Olympijských festivalech vyzkoušeli i olympionici, kteří se vrátili přímo z Tokia. V plážovém fotbale se tak představili tenistka Markéta Vondroušová a zápasník Artur Omarov, kteří nastoupili proti kajakářce Tereze Fišerové a triatlonistovi Tomáši Svobodovi.

„Bylo to docela náročný, ale jinak tady na festivalu je to super. Já jsem tu ještě nebyla a hrozně se mi tady líbí,“ usmívala se Vondroušová, když se nechala vystřídat koulařem Tomášem Staňkem.

Oblíbená je i ČEZ Energy zóna, kde si můžete například vyzkoušet šplh na laně. Právě z této disciplíny máme prvního zlatého olympionika Bedřicha Šupčíka. V Samsung Experience zóně si zase můžete na trenažérech vyzkoušet veslování stejně jako zlatí olympionici z Tokia Lukáš Krpálek a Jiří Prskavec, kteří tak pobavili fanoušky na Olympijském festivalu ve Stromovce.

Velkou zábavu si užili reprezentanti i při čepování piva ve stanu Pilsner Urquell, kde předvedli, komu to u pípy nejlépe jde. Na Festivalech se nemyslí pouze na sport, ale ve Visa Eko zóně se návštěvníci seznamují s tématem udržitelnosti. Děti si můžou vyrobit třeba medaili z plastového odpadu. Letošní novinkou je Olympijská zóna EDA, v níž se děti i dospělí seznamují zábavnou formou s olympismem.

Odpoledne pak pravidelně v Praze vysílá Sazka studio Stromovka, které hostí známé sportovce  a lze ho živě sledovat na czechteam.tv. Diváci u obrazovek České televize pak po Brankách, bodech, vteřinách mohou nasát atmosféru sportovní akce v Praze a Brně díky pořadu Minuty z Olympijských festivalů.

Velkým lákadlem jsou i prodejny Alpine Pro, kde si můžete zakoupit oblečení z olympijské kolekce, kterou oblékají naši sportovci na hrách v Tokiu. Návštěvníci rádi navštěvovali i stánek Akademie kvality, která prezentovala značky kvality potravin aktivitami pro nejmenší s maskotem Klasáčkem.

Olympijské festivaly končí 8. srpna. Dorazte si užít nezapomenutelnou atmosféru a najít si sport, který vás bude bavit.

líbil se ti článek?