Bára Špotáková o Velikonocích: S pomlázkou na mě nechoďte. Radši ji zahoďte!

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Miluje jaro, ale Velikonocím zrovna neholduje. Oštěpařka Bára Špotáková by koledníkům nejraději pomlázku zahodila co nejdál, když má dojít na vyšupání. „Přijde mi to jako zvláštní zvyk. Je mi u toho vždycky trapně,“ prozradila dvojnásobná olympijská vítězka a ambasadorka letošního Olympijského festivalu u jezera Most.

Velký vztah k Velikonocům Bára Špotáková nemá. „Moji kluci chodí koledovat, ale já se k tomu moc nepřidávám. Radši jdu někam do přírody, protože mám ráda jaro,“ řekla maminka dvou synů Janka a Darka. Ani koledníky doma často nevítá. „Chodí jich k nám minimum, protože už vědí, že v tuhle dobu moc doma nejsme a jsme spíš někde na procházce nebo výletu.“

Když už ale koledníci přijdou s pomlázkou, tak mají z olympijské vítězky respekt a jen tak někdo se neodváží ji vyšupat. „Přijde mi to jako zvláštní zvyk. Je mi u toho vždycky trapně,“ povzdechla si Špotáková, která by v tu chvíli pomlázku nejraději zahodila co nejdál to jde. „Když by byla dobře upletená a pevná, tak bych jí hodila klidně 30 metrů daleko,“ smála se světová rekordmanka, jež dokázala hodit oštěp do vzdálenosti 72,28 metru.

Když si Špotáková odmyslí pomlázku, tak jí Velikonoce zas tak nevadí. Ba naopak. „Ráda peču beránka. Koupila jsme si na něj i formu. Mazanec nepeču, ale chutná mi. Barvíme doma i vajíčka nebo a ně lepíme nálepky. Tohle se mi zase líbí.“

Naše první olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková milovala folklor, a jelikož její maminka byla malérečka, tak kromě vyšívání a malování krojů dokázala paní Dana krásně vyzdobit i kraslice. Šikovnost nejen své předchůdkyně, ale všech maléreček Špotáková obdivuje. „Byli jsme v Uherském Hradišti, a když vidím ty krásně vyrobené kraslice, tak je to úžasné,“ rozplývala se ambasadorka letošního Olympijského festivalu Paříž 2024.

líbil se ti článek?