Až 678 druhů jídel v olympijských vesnicích. Číňané ale vyškrtli 48 ingrediencí

Víte, že
Víte, že
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Speciality, které jsou tak typické pro čínskou metropoli, budou na denním menu v jídelně olympijské vesnice v Pekingu a ve vesnicích v obou horských oblastech. Olympionici si mohou dopřát třeba klasickou pekingskou pečenou kachnu, restované jehněčí nakrájené na plátky s jarní cibulkou nebo tradiční pokrm z vepřového - mu šu. Čínští organizátoři slíbili, že během zimních olympijských her 2022 bude sportovcům denně k dispozici až 200 druhů jídel.

Jsou v Číně o krok před námi? Nemyslíme si – a máme důkaz!
(02:04)

Celkem bude střídavě nabízeno 678 variant nejrůznějších pokrmů. „Zřídili jsme 12 výdejních pultů, na kterých budeme servírovat 200 druhů jídel každý den," potvrdil pro China Daily Jen Chan, který má na starosti stravovací služby v olympijské vesnici v Pekingu 2022. „Kromě toho přidáváme dvě svačiny - roládu z fazolové mouky a hrachový koláč.“

Celkem 48 běžně používaných ingrediencí jako je například pepř a bobkový list bude z jídel vynecháno, aby se předešlo reklamacím.

Jídelní lístek schválený Mezinárodním olympijským výborem byl navržen tak, aby vyhovoval různým dietním potřebám sportovců a zároveň zohledňoval náboženskou rozmanitost. Chybět nebudou vegetariánská, halal a košer jídla. „Čínská jídla jsou zastoupena asi ze 30 procent, zbytek představuje západní strava," řekl Chan. Západní jídla budou zahrnovat například různé druhy pizzy a špaget. 

Jak to bylo na předchozích hrách

Jang Čchen, šéfkuchař NUO Hotel Beijing, který bude dohlížet na jídelníček ve vesnici Jen-čching, zároveň informoval čínskou televizi, že celkem 48 běžně používaných ingrediencí jako je například pepř a bobkový list bude z jídel vynecháno, aby se předešlo reklamacím.

A jak to bylo na přechozích hrách v Pchjongčchangu 2018?
Obě olympijské vesnice disponovaly obrovskými jídelnami o rozloze 4 000 metrů čtverečních, kde se téměř 500 šéfkuchařů a kuchařských asistentů postaralo o vydání 18 000 jídel denně.

Jídelny byly tehdy otevřeny 24 hodin denně a nabízela asi 450 různých druhů jídel v bufetech, které zahrnovaly západní, asijské, korejské, halal, košer, vegetariánské a bezlepkové pokrmy. Denně se spotřebovalo celkem 700 kilogramů hovězího masa, 450 kilogramů vajec, 350 kilogramů jehněčího, 200 kilogramů slaniny, 170 kilogramů kuřecího masa, 100 kilogramů rýže, 3 800 kilogramů ovoce a zeleniny, asi 15 000 kusů chleba a 800 pizz.

líbil se ti článek?