https://www.youtube.com/watch?v=V6-CvFUoSyU

A je venku! Prohlédněte si olympijskou kolekci s utajeným poselstvím

Alpine Pro
Alpine Pro
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Tradičně červenomodrobílá bude olympijská kolekce pro zimní hry v Pekingu, které se příští rok konají od 4. do 20. února. Svrchní část oděvů je vyrobena v České republice včetně využití špičkové nanotechnologie a barevný motiv, kterým je většina produktů potištěna, se skládá z jednotlivých částí české vlajky.

Většinu produktů kolekce si už nyní mohou koupit i fanoušci v e-shopu či v kamenných prodejnách dodavatele olympijského oblečení ALPINE PRO.

„Pokaždé se ve spolupráci se sportovci snažíme kolekci posunout jak vzhledově, tak hlavně z pohledu funkčnosti. Tentokrát se některé části vyrábějí v Česku a já jsem přesvědčený, že se jedná o nejkvalitnější kolekci v historii,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.   

Motiv pro oblečení vychází z prvků české vlajky – modrého klínu a červeného pruhu. „Mojí snahou bylo podpořit grafickým způsobem skutečnost, že materiál a výroba části kolekce jsou na rozdíl od minulých olympiád české. A zároveň zachovat jistou míru kontinuity. Z kombinace těchto prvků vznikl rastr, jehož výřezy se na bílém podkladu objevují na různých částech oblečení,“ vysvětlil akademický malíř Milan Jaroš, tvůrce motivu.

Modré klíny tvoří v celkovém rastru hvězdy – protože každý, kdo reprezentuje naší zemi, je sám o sobě hvězdou v celku českého týmu.

„Bylo nutné vyřešit i skutečnost, aby materiál při potisku neztrácel své vlastnosti. Proto se motiv skládá z linkovaných ploch, aby potisk byl co nejmenší. Modré klíny tvoří v celkovém rastru hvězdy – protože každý, kdo reprezentuje naší zemi, je sám o sobě hvězdou v celku českého týmu,“ doplnil Milan Jaroš.

Nejhodnotnějším arktiklem kolekce je nástupový set bundy a kalhot, který se od prvních návrhů až po samotnou výrobu vytvořil v tuzemsku. Technická bunda s nanomembránou má prodlouženou délku, zaručuje díky revoluční technologii až čtyřikrát vyšší prodyšnost oproti běžným funkčním membránám.

„Motiv je použitý v celoplošných tiscích, na taháčcích zipů a na knoflíkách. Výraznou změnou prošla modrá barva v kolekci, která je světlejší a přibližuje se české vlajce. Celá kolekce pro sportovce je navržena tak, aby obstála i v extrémních podmínkách až minus třicet stupňů,“ uvedla designérka kolekce Veronika Paulenová z ALPINE PRO.

V celém procesu vývoje unikátního výrobku sehráli významnou roli také čeští sportovci, kteří měli na starosti testování prototypu bundy v dlouhodobé sportovní zátěži i náročných klimatických podmínkách. „Já jako vášnivý lyžař jsem nanotechnologii v oblečení dlouhodobě testoval a funguje skvěle. Navíc se mi ta bunda líbí,“ pochvaloval si trojnásobný olympijský medailista ve veslování Ondřej Synek, který byl součástí komise sportovců podílející se na tvorbě kolekce.

Vybrané kusy olympijské kolekce 2022 si budou moci zakoupit i čeští fanoušci. „Do prodeje máme připraveno 116 000 kusů kolekce. Fanoušci se mohou těšit na bavlněná trika s motivem Made in Czech Republic a ikonami zimních sportů, jako mají sportovci, pletené svetry, funkční trika, batohy, pantofle i fandící šály. Kolekci si mohou zakoupit v distribuční síti prodejen a e-shopu ALPINE PRO. K výběru mají 25 produktů olympijské kolekce 2022,“ uvedl Václav Hrbek, generální ředitel ALPINE PRO.

Biatlonistka Markéta Davidová, vítězka úvodního vytrvalostního závodu nového ročníku Světového poháru, je ráda, že výroba kolekce podpořila české firmy. „A moc se mi líbí ta visačka, to je pojaté velmi vtipně. A je tam biatlon, to je pro nás čest,“ řekla Davidová s odkazem na label Made in Czech Republic.

Z minulé kolekce z her v Pchjongčchangu stále používá péřovou vestu a je pro ni nejdůležitější, aby materiál byl hlavně funkční. „Aby hřál, aby nám v tom nebyla zima, když je minus třicet stupňů. Tak snad na to bude kolekce připravená. A mám moc ráda svetr, který je moc příjemný,“ prohlásila.

Pro média

Press kit ke kampani Made in Czech Republic si můžete stáhnout zde.

líbil se ti článek?