Nejdůležitější je dělat sport s láskou, vzkazuje dětem olympijský vítěz Valenta

ODM 2023
ODM 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Přišel se podívat na závod mladých skicrossařů. Aleš Valenta, muž trojitého salta s pěti vruty a olympijský šampion, jim fandil při finálových jízdách Olympiády dětí a mládeže, která probíhá v Královéhradeckém kraji. ODM navštívil už poněkolikáté, na té předchozí navíc v krasobruslení úspěšně soutěžila je dcera Amélie. Valenta se vždy na tuto akci těší a pravidelně ji zařazuje do svého televizního pořadu Lvíčata.

Také letos bylo natáčení Lvíčat jedním z důvodů, proč se Valenta do Špindlerova Mlýna vypravil. Na ODM se ale velmi rád vrací i kvůli skvělé atmosféře a výborné organizaci. „Moc rád sleduji to nadšení dětí i trenérů,“ říká rodák ze Šumperka.

Zároveň s úsměvem přiznává, že dětem Olympiádu dětí a mládeže trochu závidí. Když začínal se sportem on, žádná taková akce neexistovala. „Svým rozměrem je ODM opravdu jedinečná akce. To, že mají děti možnost se srovnávat a být olympijskými vítězi už v takto mladém věku, je super!“

Pro spoustu mladých sportovců je právě ODM prvním velkým úspěchem. Aleš Valenta svůj první „velký okamžik“ nemá spojený s konkrétním závodem nebo výsledkem, ale s prvním saltem. „Když jsem začínal s akrobatickým lyžováním, skákali jsme nejdřív do vody na Krásném u Šumperka. Jako teď si vybavuju ten první skok! Nejdřív jsem měl ohromný strach, ale nakonec jsem se odhodlal, skočil jsem to… no a časem se mi povedlo ještě něco víc,“ vypráví zlatý medailista ze Salt Lake City 2002.

A co by Valenta vzkázal mladým sportovcům, kteří jsou možná právě teď na začátku své olympijské cesty? „Nejdůležitější je, aby je sport pořád bavil a dělali ho s láskou!“

Autor: Lucie Rudolecká

líbil se ti článek?