25 let od startu první české obojživelnice. Lyžařka Neumannová v Atlantě závodila na kole

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Než Kateřina Neumannová začala sbírat olympijské medaile na sněhu, povedl se jí pod pěti kruhy jiný majstrštyk. Díky účasti na olympiádě v Atlantě 1996 se stala první českou sportovkyní, která závodila na zimních i letních hrách. 30. července to bylo 25 let, kdy v soutěži horských kol dojela na 18. místě. „Byl to velký zážitek, ale užila jsem si to fest. Podmínky v závodě byly pekelné. Bylo 34 stupňů a extrémní vlhkost,“ zavzpomínala slavná běžkyně na lyžích.

Začínala s kanoistikou, na zdi jí visel plakát tenisty Lendla, ale kvůli zdraví se nakonec dala na běžecké lyžování. Ukázalo se to jako ideální rozhodnutí. S jednou zlatou, čtyřmi stříbrnými a jednou bronzovou olympijskou medailí a dvěma tituly mistryně světa se Neumannová stala českou sportovní legendou.

Nebyl to však jediný sport, ve kterém Kateřina díky své píli zářila. Před sezonou často dřela na horském kole, a to tak urputně, až se prosadila do té nejužší špičky. Několikrát vyhrála mistroství republiky, získala bronz na ME 1995 a kvalifikovala se i na letní olympiádu v Atlantě.

TOP: 4 české obojživelnice

Závod na 31,9 km v Georgia International Horse Parku však pro českou naději, která už měla za sebou zimní olympijské hry v Albertville 1992Lillehameru, nezačal dobře. Hned po startu se po kolizi ocitla na zemi a v cíli na vítězku ztratila přes třináct minut. „Jela jsem to dvě hodiny a jedenáct minut. Ukázalo se, že jsme na to, co se týká výživy a pitného režimu, nebyli připraveni. Po pádu na úvod jsem byla nucena jet velkou stíhačku, takže jsem se totálně zahltila,“ popsala Neumannová.

Kateřina Neumannová
15. 02. 1973, Písek
Běh na lyžích
Počet zlatých medailí
1
Počet stříbrných medailí
4
Počet bronzových medailí
1

„A pak jsem udělala chybu. Jezdili se opravdu velké okruhy, a mně nestačilo pití, které mi podávali. Na oficiálních občerstvovačkách byli kádě s ledem a já se té ledové vody napila. Tím jsem dala organismu “na frak”. Křeče v břiše jsem měla až do druhého dne. Když jsem se vrátila domů na Šumavu, tak jsem ještě další týden chodila na kapačky vitamínů a minerálů,“ prozradila.

Neumannové prý potom poměrně dlouho trvalo, než se vrátila zpátky do svého obvyklého lyžařského tréninku. „Vnitřně to byl pro mě začátek konce cyklistické kariéry. Pochopila jsem, že pokud se tomu kolu nebude dávat maximum, a to já jsem nikdy nedávala, tak to bude špatné a může mě to negativně poznamenat i do zimní sezony,“ vysvětlila rodačka z Písku.

To se naštěstí nestalo a Katka si začala plnit medailové sny. V Naganu 1998 slavila stříbro a bronz a o čtyři roky později odjížděla ze Salt Lake City se třetím a čtvrtým místem, z nichž byla po dopingových kauzách Rusek Lazutinové a Danilovové nakonec další dvě stříbra.

Neumannová následně přerušila kariéru kvůli těhotenství. Po narození dcery Lucie se ale vrátila jako pravá královna. Čekání na velké zlato ukončila triumfem na MS 2005 v Oberstdorfu a v další sezoně brala v Turíně i vysněné olympijské zlato. Její fantastický finiš v závodě na 30 km v italském Pragelatu dostal do varu každého českého fanouška. A když v cíli do náruče šťastné mámy běžela dvouletá Lucinka, brečel dojetím celý svět.

líbil se ti článek?