Zlato na Olympijských hrách mládeže! Čeští cyklisté porazili Itálii „o galusku“

YOG 2014
YOG 2014
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Takový závod se jen tak nevidí. Česká smíšená štafeta ve složení Barbora Průdková, Jan Rajchart, Roman Lehký a Nikola Nosková vyhrála zlatou medaili na Olympijských hrách mládeže v čínském Nankingu. Po dvou okruzích na MTB a dvou na silnici rozhodl o zlatu po závěrečném spurtu Noskové fotofiniš.

První a druhý úsek absolvovali na dvoukilometrové trati XC Eliminátoru bikeři Barbora Průdková a Jan Rajchart. Oba Češi pořád jeli suverénně v čele závodu. „Chvíli se nás drželi ještě Srbové, ale v podstatě jsme soupeřili jen s Italy,“ řekl Rajchart, který předával na silniční úsek ve stejném čase jako Ital Mandelli.

„Bikeři to rozjeli úplně skvěle. Za námi nikdo nebyl. Zkusil jsem Italovi nastoupit v kopci, ale po chvíli jsem zjistil, že to nemá cenu. Tak jsme raději spolupracovali, střídali, a snažili se udržet náskok. Věřil jsem, že to rozhodne Nikola,“ popsal Lehký svůj silniční úsek.

Drobná závodnice Nosková tak měla nejtěžší roli, do jaké se mohla dostat. „Hrozně jsem se bála, protože Italka je velice silná závodnice. Navíc nechtěla střídat a začala se na nás dotahovat skupinka. Tak jsem za to vzala. V poslední zatáčce mě tlačila do bariéry a pak ještě jednou v cílové rovince. Zmáčkla jsem se, co to šlo a nakonec to dopadlo výborně. Ale bylo to o galusku“ řekla hrdinka dne Nosková.

České cyklistice se na Olympijských hrách mládeže mimořádně dařilo. Nosková s Průdkovou jsou také stříbrné z týmového závodu děvčat, Rajchart s Lehkým si zlatem spravili chuť po čtvrtém místě mezi chlapci.

„Podle nominačních kritérií pro MTB a silniční cyklistiku jsme na olympiádu vzali naše nejlepší juniory současnosti. Tento tým je skvělý nejen výkonnostně ale i lidsky. Dobrá parta byla základem úspěchu,“ liboval si trenér Viktor Zapletal, který trénuje i olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého.

„Věděli jsme, že jsme dobří, ale opravdu jsme nečekali, že na olympiádě získáme první, druhé a čtvrté místo,“ říkal dojatý Svatopluk Henke, který v reprezentaci vedl například i Štybara, Kreuzigera a Königa.

líbil se ti článek?