Medailová tečka v těžkých podmínkách. Kosteleckého cesta na olympijský trůn

Peking 2008
Peking 2008
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Nejprve nesnesitelné vedro, pak hustý déšť. Brokařská disciplína trap na olympijských hrách v Pekingu 2008 měla pro Česko zlatou tečku: 33letý střelec David Kostelecký neminul ve finále ani jeden z 25 terčů!

Úlevou padl na záda přímo do kaluže. Usmíval se, zatínal pěst a mával fanouškům. „Byl to můj den, na který jsem se dlouho připravoval. Všechno mi parádně vyšlo.“

Průběžným výsledkům se vyhýbal

Byly to vlastně dva dny, během nichž český střelec dokráčel až k olympijskému pokladu.

V sobotním vedru se na střelnici nedalo dýchat, jak bych vzduch těžký a horký. Kostelecký vypálil na pětasedmdesát terčů, ulétly mu jen dva.

„Asi dobré,“ pomyslel si. Ale průběžným výsledkům se obloukem vyhýbal. Dokonce jeho kouč Jan Dvořák žádal kamarády z české výpravy, aby za ním večer nechodili na pokoj.

„Až v neděli ráno jsem dostal od pořadatelů na střelnici dárek. Prý jako vítěz prvního dne. Do té doby jsem vážně nic nevěděl,“ usmíval se Kostelecký. Ve skutečnosti se o první místo dělil s Rusem Alexejem Alipovem.

Déšť? To mi vyhovuje

Z oblohy to odpoledne padal déšť a diváci se schovávali pod pláštěnkami. Puška v takových podmínkách špatně drží v dlani, ale budoucí šampion si podmínky chválil: „Přesně tohle mám rád.“

Zastřílel naprosto bezchybně, jako jediný z finalistů ani jednou nechyboval. Naopak konkurenti začali postupně klopýtat.

Rus Alipov první finálovou ránu minul, Ital Pellielo netrefil dvakrát. A Kostelecký zlatem navázal na olympijský závod Petra Hrdličky z Barcelony 1992.

„Bylo hezké pozorovat sám sebe v takovém závodě,“ podotkl.

Pro Česko to bylo druhé zlato ve třech dnech, předtím si cenný kov vystřílela ve vzduchovce i Kateřina Emmons. Oběma do dějiště her osobně gratuloval i tehdejší prezident Václav Klaus.

líbil se ti článek?